9°C

Beograd

Zavodljivog mirisa i prepuna lekovitih svojstava: Zašto za lavandu kažu da je majka svih biljaka!

Lavanda je popularna zbog svog osvježavajućeg i umirujućeg mirisa, pre svega. Postoji preko 30 vrsta ove biljke, a u zavisnosti od toga, varira njena visina i veličina listova.Osim što služi kao sredstvo za pranje lica i tela, pa je glavni sastojak mnogih kupki, tonika za lice, seruma za lice, šampona za kosu i ostalih preparata, ona leči i ublažava mnoge tegobe.Lavanda neguje kožu, umiruje iritacije i koristi se za ispiranje rana.

Najveću primenu ima lavandino ulje, koje je odlično za razne namene:

Ako patite od migrene i glavobolja utljajte lavandino ulje sa jastičićem vate na slepoočnice, čelo, vrat i iza ušiju.Ukoliko ste skloni depresivnim stanjima ili imate srčane tegobe stavite 4-5 kapi lavandinog ulja na kocku šećera i popijte na prazan želudac.

Kod reuma i upala živaca dobro je bolna mesta namazati lavandinim uljem dva puta dnevno, po mogućnosti ujutru i uveče. Utrljavati otprilike 2 minuta da koža dobro upije ulje a delovanje bude delotvornije.

Mazanje lavandinim uljem je prirodna zaštita od ujeda komaraca i drugih insekata.Isto tako, u prostoriji u kojoj provodite vreme ostavite posude sa lavandinim uljem, pogotovo noću i bićete zaštićeni od ujeda insekata.

Happytv.tv
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar