31°C

Beograd

SUOČITE SE SA ISTINOM: Da li znate šta je pedofobija?

Podsetimo se da je fobija ta koja ume da promeni ponašanje do te mere da umnogome zakomplikuje život. Imajući to u vidu, sada ćemo razmotriti pedofobiju, odnosno strah od dece i beba.

Šta je pedofobija?

Ne dopadaju vam se deca? Sve je više ljudi koji osete određenu odbojnost kada treba da provedu neko vreme sa decom, najviše zbog buke koju mala deca proizvode. Takođe ima osoba koje ne žele da uzmu bebu u naručje jer im ona izgleda previše ranjivo. Ukoliko se radi samo o ovome, onda nema ni govora o fobiji.

Pedofobija je strah od dece i beba. Ne zato što se nekome ne dopadaju, ne zato što mu dosađuju, već je to čisto iracionalan strah, koji čak može prerasti u paniku i koji je povezan sa ankcioznošću. Jedno je da neko ne želi da ima decu u blizini kada pokušava da se relaksira, a nešto sasvim drugo da blizina dece prouzrokuju krizu poput anksioznosti.

Simptomi pedofobije

Dakle, želimo da razmotrimo kako se manifestuje pedofobija, iracionalni strah koji se javlja i kod bilo koje druge fobije. Strah se javlja kada postoji stimulans, u ovom slučaju malo dete ili beba i u tom trenutku, osoba preživljava simptome tipične za anksioznost poput vrtoglavice, znojenja, ubrzanog rada srca, mučnina, nervoza i otežano disanje, odnosno gubljenje daha.

Fizički simptomi pedofobije se pooštravaju kada osoba krene da razmišlja o tome da zbog ove fobije nije prilagođena životu u društvenoj zajednici. Čovek koji pati od pedofobije provodi život izbegavajući decu, koja su svuda unaokolo. Zbog nemogućnosti da se nalazi u prisustvu dece, čovek kreće da se oseća kao loša osoba, kao neko ko nije društveno prilagodljiv.

Uzroci pedofobije

Ne zna se sa sigurnošću šta izaziva pedofobiju. Poreklo mnogih fobija može se pronaći u samom poremećaju anksioznosti, koji pokreću iracionalni strahovi. Ipak, ovaj atipični strah od dece može biti prouzrokovan nekim traumatičnim iskustvom.

Traumatično detinjstvo ili proživljene neprijatnosti tokom najranijeg perioda odrastanja, mogu biti motiv za razvoj ovog poremećaja. Takođe, može biti da je osoba doživela neko neprijatno iskustvo sa detetom, kao što je saobraćajna nesreća ili čak smrt deteta.

Lečenje pedofobije

Kako bi se prevazišao iracionalan strah od dece, neophodna je pomoć stručnog lica, odnosno psihologa. Ne treba zaboraviti da nekada fobije mogu prouzrokovati preterane reakcije, kada su u pitanju međuljudski odnosi ili čak mogu da odvedu u nasilje. Kada se radi o pedofobiji, nije ugrožena samo osoba koja pati od nje, već i deca koja se nađu u okruženju te osobe.

Terapija koju odredi stručnjak, imaće za cilj da najpre pronađe uzroke pojave ove fobije od dece, da bi se zatim fokus bacio na kontrolu ponašanja. Naime, kako se deca i bebe ne bi nadalje povezivali sa nečim neprijatnim i traumatičnim, neophodno je uključiti tehnike opuštanja, sa ciljem redukovanja komponente stresa, koju stvara prisustvo dece i kontakt sa njima.

Izvor: Stil.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar