25°C

Beograd

RAD IZ KAFIĆA ILI OD KUĆE: 40 sati rada mesečno, ali uz fleksibilno radno vreme!

Kako bi povećali efikasnost i kreativnost zaposlenih, sve više menadžera omogućuje fleksibilno radno vreme i nude rad van kancelarije.

Najdalje u tome otišla je Finska u kojoj se, za razliku od mnogih zemalja, fleksibilno radno vreme doživljava kao pravo, a ne kao povlastica radnika. Istraživanje globalne firme Grant Tornton sprovedeno među 39 zemalja pokazuje da 92 odsto firmi u toj zemlji zaposlenima nudi fleksibilno radno vreme, a na drugom mestu je Švedska sa 85 odsto firmi.

S druge strane, najrigidniju radnu etiku ima Japan sa 18 odsto i Grčka u kojoj samo 26 procenata kompanija ima fleksibilno radno vreme. Od 2011. godine, kad su ti podaci objavljeni, intenzivirane su i rasprave o koristima fleksibilnog radnog vremena širom sveta.

Prema podacima koje navode mediji, danas ga koriste mnoge velike globalne kompanije, kao što su Vidžin, PvC i Diksons Karfon, a prilagodljiv radni ritam omogućuju i nacionalna radna zakonodavstva, od Finske do Australije i Velike Britanije.

Još 1996. godine Finska je uvela zakon koji većini zaposlenih omogućuju da na posao mogu doći tri sata ranije i otići tri sata kasnije.

Ta mala zemlja sa oko 5,5 miliona stanovnika, poznata po svom IT sektoru, sada ide i korak dalje, od 2020. godine većina stalno zaposlenih imaće pravo da odluče gde i kada će raditi najmanje pola radnog vremena. Zaposleni će i dalje morati da rade 40 sati nedeljno, ali pritom mogu raditi iz vikendice ili iz omiljenog kafića.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar