Izvor:
03.05.2016 u 22:35
0

SRAMOTNO: Kosovski savez primljen u UEFA, iako Statut nije promenjen!

Fudbalski savez Kosova postao je danas 55. član Evropske fudbalske unije (UEFA), posle tajnog glasanja na Kongresu u Budimpešti, iako prethodno nije promenjen Statut UEFA.

Kosovo je primljeno prostom većinom glasova jer je, od 54 članice, dobilo 28 glasova. Protiv su bila 24 saveza.

Prethodno, u glasanju za promenu Statuta UEFA, za šta je bila potrebna dvotrećinska većina, nije usvojen amandman kojim bi bio promenjen stav u Statutu da samo zemlje koje su priznale Ujedinjene nacije mogu da budu clanice UEFA.

Odluka o prijemu kosovskog saveza znači da će klubovi i reprezentacija moći da igraju zvanične utakmice u evropskim takmičenjima. Pored toga, kosovskom savezu otvoren je put za članstvo u FIFA i naknadno mesto u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je ranije danas u obraćanju na Kongresu UEFA da je zahtev kosovskog saveza za članstvo u evropsku kuću fudbala uplitanje politike u sport.

Bojim se da su ozbiljno uzdrmani temelji zbog kojih je fudbal danas u svetu to što jeste, mnogo više od sporta. Zato sam uveren da u ovom trenutku, kao predsednik FS Srbije, ovde ne branim samo i isključivo suverenitet i teritorijalni integritet moje zemlje od fudbala, već u isto vreme branim fudbal od politike – izneo je izlaganje Karadžić, uoči glasanja o prijemu Kosova.

On je naglasio da FSS nikada neće podržati slične presedane, koji sutra mogu da se dese i drugim članicama UEFA.

Naravno da FS Srbije nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim delovima našeg kontinenta i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoju veštinu i znanje uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvek do sada, dosledno, protiv smo da savez koji formalno ne ispunjava uslove za prijem i članstvo, bude punopravni član evropske fudbalske organizacije – naveo je Karadžić.

Predsednik FSS je naglasio da fudbal ne sme da prekraja granice bilo koje države, i da bi upravo primanje samoproglašene države Kosovo u UEFA to značilo.

Fudbal ne sme da pređe liniju i da kroji i prekraja granice bilo koje države. A primanje samoproglašene države Kosovo pod okrilje UEFA bi upravo to značilo. Pred očima sveta politika bi na najgrublji mogući način zloupotrebila fudbal – rekao je Karadžić i podsetio da su Ujedinjene nacije nedavno odbile i prijem Kosova u UNESKO.

Još od 2012. godine FSS se svim legalnim pravnim sredstvima snažno protivio i borio protiv ideje da se ovo pitanje uopšte nađe pred članovima najvažnijih tela, a na tom putu naše velike borbe uvek smo imali podršku UEFA i FIFA. I na tome smo zahvalni. Podsetiću vas i na veoma važnu činjenicu, a to je da takozvana država Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, kao i da je nedavno odbijen i njen prijem u UNESKO – rekao je Karadžić.

On je dodao da za prijem kosovskog saveza u UEFA postoje veliki proceduralni i pravni nedostaci.

U razmatranju čitavog slučaja treba imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj i obavezujućoj Rezoluciji Saveza bezbednosti UN 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. I ako se 1992. godine poštovala Rezolucija Ujedinjenih nacija na osnovu koje je kasnije reprezentaciji Jugoslavije, bilo onemogućeno da učestvuje na EP u Švedskoj, zašto bi se danas "gluvo i slepo" prelazilo preko Rezolucije Ujedinjenih nacija? Razmatranje ovog pitanja i eventualno zeleno svetlo Fudbalskom savezu Kosova može da dovede do podela medu članstvom i da otvori put mnogim zahtevima za prijem u članstvo UEFA – naveo je Karadžić i podsetio da sport ne vode političari.

Moramo da uradimo sve da zaštitimo našu organizaciju i sam fudbal. Danas je ovde pred vama politički, a ne fudbalski predlog. A, autonomija fudbala mora da bude garantovana uprkos svim političkim udarima. I zato se danas nalazimo pred velikim ispitom. Zato danas moramo da kažemo ne politici u fudbalu – zaključio je Karadžić.

Tanjug
Foto: Twitter/bcollaku1/UEFA/Etomiuc

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter