Izvor:
03.10.2018 u 08:33
0

Hrvatskom fudbaleru laknulo: Odbačena optužnica protiv Luke Modrića!

Zagrebački sud odbacio je optužnicu protiv kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza.

Navodni lažni iskaz Modrić je dao na suđenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću, objavio je hrvatski "Večernji list".

Optužno veće Opštinskog krivičnog suda na sednici održanoj prošlog petka odbacilo je optužnicu protiv Modrića koja je protiv njega podneta pre sedam meseci.

Oduka, međutim, nije pravosnažna, već je na nju moguće podneti žalbu u roku od tri dana od dostavljanja rešenja, a očekuje se da će tužilaštvo to učiniti.

Večernjem listu na sudu je potvrđeno da je optužnica odbačena, ali nije precizirano zbog čega.

Pozivajući se na nezvanične izvore, list navodi da je optužnica odbačena kao preuranjena, što je argument koji zastupa i Modrićeva odbrana, koja smatra da sudski proces ne može da počne pre nego što pravosnažno bude završen sudski postupak protiv Zdravka Mamića.

Tužilaštvo tereti Modrića da je 13. juna prošle godine na suđenju Mamiću i još trojici svesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju fudbala, kojima se reguliše podela transfernog obeštećenja 50:50 posto između njega kao igrača i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor i da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

Tužilaštvo Modrića tereti da je navedeno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vreme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između ovih klubova, pri čemu je celokupan iznos pripao matičnom klubu.

Tužilaštvo, naime, smatra da je Modrić promenio iskaz u korist Mamića.

Modrić je na suđenju Mamiću i ostalima svedočio o detaljima svog transfera u Totenhem 2008. Njegov, kao i transfer igrača Liverpula Dejana Lovrena u strane klubove su predmet optužnice protiv Mamića, a tužilaštvo smatra da dvojica igrača nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Tužilaštvo je prošlog meseca podiglo optužnicu zbog davanja lažnog iskaza i protiv Lovrena.

Bivši čelnik i sadašnji savetnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su u junu proglašeni krivima za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra. Svi su osuđeni na zatvorske kazne – Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osuđen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva meseca zatvora. ;

Po hrvatskom zakonu, osobe osuđene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

b92.net
Foto: twitter/fifa, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter