Izvor:
29.09.2016 u 13:42
0

SKANDAL U ENGLESKOJ SVE VEĆI: Crni dani za ostrvski fudbal

Poslednjnojih dana glavna fudbalska vest jeste korupcijonaški skandal koji je uzdrmao Englesku i kompletno Ostrvo. U centru priče koju su pokrenuli novinari lista 'Telegraph' na tam zadatku našao se Sem Olardajs, sada već bivši selektor Engleske.

Redakcija 'Telegrapha' objavila je video snimak na kome 'Big Sem' objašnjava dvojici novinara, za koje je verovao da su fudbalski agenti, kako da zaobiđu pravilo Fudbalske Asocijacije Engleske i Svetske fudbalske federacije (FIFA) o pravilu 'treće strane' prilikom transfera, za šta bi bio nagrađen sa 400.000 funti.

Bivši menadžer Sanderlenda, Vest Hema i Njukasl Junajteda našao se na stubu srama, da bi nepuna 24 časa kasnije u dogovoru sa čelnicima Asocijacije napustio klupu 'Gordog Albiona'.

Bio je to tek početak serijala novinara iz spomenutog lista, pošto nam nova priča u istim ulogama donosi menadžera Kvins Park Rendžersa Džimija Flojda Haselbajnka, pomoćnog trenera Barnslija Tomija Rajta, odnosno gazdu Lidsa Masimilijana Čelina.

Prvom, legendarnom centarforu Čelsija je na sastanku ponuđeno da postane deo agencije koja se bavi prodajom igrača, konkretno njegovom timu, za šta bi dobio 55.000 fundi nadoknade.

S druge strane, pomoćnik Pola Hekingbotoma na klupi 'Tukija' snimljen je kako prima mito od 5.000 funti, a klub iz Čempionšipa ekspresno je reagovao i odmah ga suspendovao. Na kraju, prvi čovek Lidsa snimljen je kako govori sagovornicima da, u predloženom dogovoru, "ne bi bili izloženi nikakvom riziku", odnosno da su "apsolutno zaštićeni". Takođe, nudio im je i 20 odsto udela u vlasništvu kluba za 12 miliona funti, zauzvrat – njemu bi išao deo procenta od daljeg u vezi sa transferom igrača.

Čelino je govorio i o tome da je fudbal "prljav biznis", istakavši sagovornicima "da se ne "zaje**vaju s njim jer je Italijan, a ne Englez", a tačku na svoju poslovnu priču na Ostrvu stavio je zapažanjem da je engleska kultura "najgora na svetu" – specijalizovana da "zavrće ljude", zaključivši konstatacijom da su "Englezi najgori ljudi u svetu fudbala".

Ostaje nam da vidimo kakve će reakcije optuženih biti, ali s obzirom da su dvojica od trojice optuženih snimljena kako rade većinu pobrojanih stvari – čini se da će se uskoro uputiti sa Ostrva u jednom pravcu.

B92
Foto: Getty Images

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter