Izvor:
30.07.2017 u 12:52
0

O izručenju Morine odlučuje Vrhovni sud u Zagrebu!

Županijski sud u Dubrovniku doneo je rešenje o izručenju Srbiji Ismaila Morine osumnjičenog da je pre tri godine dronom prekinuo utakmicu fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, a sada je na potezu Vrhovni sud u Zagrebu, rekao je za "Večernje novosti" sudija Pero Miloglav iz duborvačkog suda.

"Županijski sud u Dubrovniku ustanovio je da postoje svi preduslovi za izručenje Ismaila Morine Srbiji i svu potrebnu dokumentaciju poslali smo Vrhovnom sudu u Zagreb koji će da donese rešenje", rekao je za Miloglav.

U slučaju Morina upućena je žalba o kojoj će odlučivati Vrhovni sud Hrvatske, reklao je Miloglav.

On kaže da sada postoji nekoliko rešenja, između ostalog da Vrhovni sud odbije rešenje koje je doneo sud u Dubrovniku i ceo predmet ponovo vrati na razmatranje.

"Međutim, ako Vrhovni sud potvrdi naš stav onda će moći da krene procedura izručenja Ismaila Morine Srbiji, što je i zatražerno. Konačnu odluku doneće ministar pravosuđa Davor Bošnjaković", pojasnio je Miloglav.

Fudbalski savez Albanije objavio je ranije saopštenje u kojem poziva albanske vlasti da zaustave izručenje iz Hrvatske Srbiji Ismaila Morine, optuženog da je upravljao dronom sa nacionalističkim transpaentom na utakmici Srbije i Albanije oktobra 2014. godine.

AP podseća da je nakon incidenta s dronom na stadionu izbilo nasilje navijača i navodi da je Morinaj uhapšen u junu u Hrvatskoj na osnovu poternice iz Srbije, a da je sud u Dubrovniku protekle nedelje odobrio izručenje ovog 35-godišnjeg Albanca Beogradu.

Srpsko Ministarstvo pravde nema potvrdu da se to dogodilo, javio je RTS.

Kako prenosi AP, u saopštenju Fudbalski savez Albanije poziva vladu te zemlje da "interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morinaja Srbiji".

U drugom saopštenju albanskog fudbalskog saveza navodi se i da albanski premijer Edi Rama pregovara sa hrvatskim vlastima poslednja dva dana, kako se kaže, "radi konačnog rešenja tog procesa".

Ministar pravde Gazmend Bardi je, takođe, zvanično zatražio od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtev Srbije uz obrazloženje da je "albanski državljanin Ismail Morinaj ugrožen zbog politički motivisanog progona ili diskriminacije", prenosi AP.

Grupa albanskih navijača održala je sinoć miran protest ispred kancelarije premijera Edija Rame u Tirani tražeći od vlade da učini sve da Ismail Morina bude oslobođen, javlja AP.

Tanjug
Foto: Facebook/Ismail Morina – Ballisti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter