Izvor:
22.06.2016 u 23:34
0

MARADONINA „BOŽIJA RUKA“: Obeležava se tri decenije od MAESTRALNOG POGOTKA (VIDEO)

Danas se navršava 30 godina od "Božje ruke" legendarnog argentinskog fudbalera Dijega Maradone i njegovog čuvenog gola rukom protiv Engleske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Meksiku, na kome je Argentina osvojila svoju drugu titulu šampiona sveta.

Maradona je tada bio na vrhuncu slave, a mnogi smatraju da je na toj utakmici dao jedan od najlepših golova u istoriji fudbala. Pre 30 godina, 22. juna 1986, slavni argentinski as driblao je celu protivničku ekipu Engleske pred 115.000 gledalaca na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju.

Argentinska publika doživela je taj meč sa Englezima kao svojevrsni revanš za poniženje pretrpljeno četiri godine ranije, kada je Velika Britanija nanela težak poraz argentinskoj vojsci u ratu za Malvine (Foklandska ostrva), a u Argentini su se još osećale i posledice sedmogodišnje vojne diktature, okončane 1983. U knjizi "Moj mundijal, moja istina", objavljenoj u maju, Maradona je napisao da je sa svojim saigračima želeo da oda počast vojnicima poginulim u ratu za ta ostrva na Atlantiku.

Englezi su se prema nama ponašali kao džentlmeni, a posle pobede, došli su u našu svlačionicu da nam čestitaju – naveo je Maradona u knjizi.

Pobeda Argentine nad Engleskom sa 2:1 obeležena je Maradoninim golom za koji mnogi i danas smatraju da je postignut rukom i da predstavlja jednu od najvećih nepravdi u istoriji fudbala. U 51. minutu utakmice, Maradona i njegov saigrač Horhe Valdano pokušali su da izvedu dupli pas kako bi probili englesku odbranu, a onda se legendarni fudbaler upustio u direktnu borbu sa engleskim golmanom Piterom Šiltonom.

Sve se dogodilo spontano. Sa svojom visinom od 166 centimetara, nisam imao nikakve šanse protiv 185 centimetara visokog Šiltona. Skočio sam kao žaba i izveo udarac levom pesnicom – piše 55-godišnji Maradona.

Šilton nije primetio Maradoninu ruku, a napadač Engleske Teri Fenvik otišao je da se žali sudiji, Tunišaninu Aliju Benaseru, koji je takođe rekao da nije video ruku. Maradona je posle meča rekao da je gol postigao "malo glavom, malo božjom rukom", priznavši da se plašio da će sudija poništiti pogodak.

Gol je tada proglašen za jedan od najlepših u istoriji fudbala, jer je Maradona od sredine terena neutralisao Pitera Bredslija, Pitera Rida, Terija Bučera, Fenvika i Šiltona, a zatim poslao loptu u praznu mrežu. Bivši centarfor Evertona i engleske reprezentacije i strelac gola za Englesku Gari Lineker rekao je da je to bio jedini trenutak u njegovoj karijeri kada je poželeo da proslavi protivnički pogodak.

U anketi koju je 2002. godine sprovela Svetska fudbalska federacija (FIFA), Maradonin pogodak izabran je za "gol veka". Iako je "Božja ruka" ostala ružna uspomena za Engleze, bar ambasade Velike Britanije u Buenos Ajresu početkom 1990-ih dobio je upravo to ime, u znak sećanja na Maradonin besmrtni gest.

Beta
Foto: Twitter/Planet Fútbol

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter