AZIJSKA TURNEJA: "Orlovi" odmeravaju snagu danas protiv Kine!

 

Krstajić: U velikoj su ekspanziji, a mi se pripremamo za utakmicu kao i za svaku drugu. Tadić o rivalu: Brzi i hitri, ali ne i taktički obučeni.

"OPERACIJA Mundijal" počinje u Kini. Obrisi onoga što se priželjkuje i očekuje narednog leta u Rusiji trebalo bi da se vide već danas 12:35, kad "orlovi" odmeravaju snage sa reprezentacijom najmnogoljudnije zemlje. Tradicija, pa i forma dveju selekcija, kaže da Srbija ne bi trebalo da ima većih problema, ali ulaganja u fudbal u ovoj azijskoj zemlji poslednjih godina i te kako pozivaju na oprez, što je pred domaćim predstavnicima sedme sile juče naglasio i vršilac dužnosti selektora našeg nacionalnog tima Mladen Krstajić.

- Reprezentaciju Kine zaista poštujem. Nalaze se u velikoj ekspanziji što se tiče kvaliteta lige, klubova i same reprezentacije. A kada se radi o taktici, pripremamo se za ovaj meč kao i za svaki drugi. Respektujemo Kinu kao protivnika, gledali smo neke njene susrete i spremno dočekujemo ovu utakmicu - istakao je Krstajić.

edan od malobrojnih reprezentativaca naše zemlje koji su već bili u prilici da osete ambijent i atmosferu u Kini je prvotimac Sautemptona Dušan Tadić.

- Da, bio sam ovde 2008. na Olimpijskim igrama u Pekingu, takođe u Šangaju i Čen Čungu. Bilo je to divno iskustvo i uživao sam dosta. Gracijano Pele, koji sada igra u Kini, moj je dobar prijatelj, stalno smo u kontaktu. Znam da kineski fudbal raste svake godine i da dovode mnogo dobrih igrača, liga je sve jača, fudbal kvalitetniji, bolji. Mislim da je sve to veoma dobro za Kinu.

I dok je Tadić kratko boravio u Kini tokom Olimpijskih igara u Pekingu, Nemanja Gudelj je već starosedelac, pa je kineske novinare interesovalo šta Mladen Krstajić misli o njemu.

 Što se tiče Gudelja, mislim da je pravi igrač, karakter koji je pokazao kroz utakmice za reprezentaciju govori da prezentuje Srbiju na pravi način u Evropi i svetu. Uvek je bio na raspolaganju reprezentaciji i uvek se dobro ponašao. On je jedan od igrača koji su pokazali kako bi trebalo da se pojedinac odnosi prema obavezama u klubu i reprezentaciji.

Naravno, domaćini nisu propustili da se interesuju i za Krstajićevo mišljenje o potencijalnom nasledniku Slavoljuba Muslina na klupi "orlova", Draganu Stojkoviću Piksiju.

- Imao sam prilike i da igram sa Draganom Stojkovićem u reprezentaciji kada sam počinjao. On je legenda srpskog fudbala, veliko ime i kao igrač i kao trener. Pričali smo o utakmici koja nas očekuje, rekao mi je mnogo lepih reči o kineskoj reprezentaciji, istakao da je veoma zadovoljan boravkom u Kini.

TADIĆ: DOMAĆIN BRZ, NE I OBUČEN
JEDAN od ključnih igrača Srbije u kvalifikacijama, Dušan Tadić, smatra današnji duel sa Kinezima veoma važnim u sklopu priprema za ono što sledi u Rusiji.
- Idemo na pobedu kao u svakoj utakmici, istovremeno i da se prilagodimo zahtevima selektora, pošto ćemo igrati u drugačijem sistemu. Jednostavno da pokušamo da prihvatimo, što je brže moguće, neke stvari. Kina kao protivnik? Mislim da su brzi i hitri, međutim, nisu dovoljno taktički obučeni. Vodi ih veliki trener, Marčelo Lipi, ali pokušaćemo da pobedimo iako se radi o prijateljskoj utakmici - rekao je Dušan Tadić.

REMI I 3 POBEDE
29. 1. 1985. SFRJ - Kina 1:1 (0:0)
28. 3. 2000. SRJ - Kina 1:0 (1:0)
25. 5. 2000. Kina - SRJ 0:2 (0:1)

13. 11. 2005. Kina - SCG 0:2 (0:0)

 

Izvor: Večernje Novosti
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost