13°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Alo.rs

SVET JE U ŠOKU! NBA znala za koronavirus pre svih i ćutala!

Za razliku od “običnog”naroda koji čeka u redu, NBA igrači su brzo odrađivali testove na korona virus. Na prvi pogled, čini se da su bili povlašćeni, što je podiglo ogromnu prašinu u SAD.

Međutim, kako ESPN piše, NBA liga je daleko pre ostatka SAD i sveta predosetila ogromnu opasnost i počela sa pripremama.

Kada je sredinom januara virus “izašao” iz Vuhana, NBA kancelarije u Šangaju, Pekingu, Hong Kongu i Tajvanu su obavestile centralu.

EKSKLUZIVNO! Novinari HappyBSC na ulicama Beograda u vreme policijskog časa! (GALERIJA+VIDEO)

Komesar lige Adama Silver je pažljivo pratio dešavanja čak i kada je veza sa Kinom bila pred pucanjem zbog “tvita” direktora Hjuston Rokitsa o Hong Kongu.

Prvi slučaj virusa u SAD registrovan je 21. januara, a dva dana kasnije počelo je otvaranje silnih karantina u Kini, što je bio znak za NBA da aktivira protokole za pandemiju koje distribuira timovima svake godine, a koji su nastali godinama unazad na nagovor bivšeg generalnog hirurga, doktora Viveka Murtija.

Na proslavi kineske lunarne Nove godine u Bruklinu, Silver je zamolio doktora Dejvida Hoa (osoba 1996. godine magazina “Tajm” za njegov revolucionarni rad u lečenju virusa HIV), da počne sa savetima o koronavirusu, dok je potpredsednik NBA, Dejvid Vajs, počeo da sprema pismena upozorenja timovima na rastuću pretnju.

Kada se desila velika tragedija u kojoj su poginuli Kobi Brajant i još osam osoba, NBA je morala brzo da odluči da li će da se odloži meč Lejkers – Klipers (28. januar), ali nije stala sa planovima za odbranu od pandemije.

Samo nekoliko dana pošto je Košarkaška federacija Kine bila prinuđena da, zbog sve bržeg širenja virusa, zaustavi CBA i pet dana posle Brajantove smrti, Vajs je timovima podelio prve smernice.

- U svetlu globalnog dometa NBA i učestalih putovanja timova i osoblja, pomno pratimo širenje respiratorne bolesti uzrokovane koronavirusom u SAD i svetu. Od danas, Svetska zdravstvena organizacija (STO) proglasila je novi ispad koronavirusa hitnim slučajem za javno zdravlje… Trenutno ne postoji vakcina koja bi sprečila ovu infekciju. Molimo da podsetite igrače i osoblje ekipa da se preventivne akcije za smanjenje širenja gripa primenjuju na širenje svih virusa, uključujući i koronavirus - napisao je Vajs ekipama i tako započeo niz priprema.

UŽIVO! AERODROM "NIKOLA TESLA! POVRATAK SRPSKIH DRŽAVLJANA IZ INOSTRANSTVA: Prvi putnici se ukrcavaju u autobuse! (VIDEO)

Tada su NBA timovi bili na kraju reda za testiranje, ali su zahvaljući radu svoje kancelarije, brzo stigli na početak.

-Mi sa virusom u kancelariji živimo od sredine januara. Bili smo upozoreni kakve bi mogle da budu posledice ako se proširi i na SAD - rekao je Silver u sredu za ESPN.

NBA je u februaru poslala najmanje tri obaveštenja timovima sa apelom da se pripreme za pandemiju, a Silver je čak napomenuo moguću krizu tokom i tokom Ol-star vikenda.

- Virus je premešten praktično na vrh svih lista. Skoro da je teško da razgovaramo o igrama ako se dogodi velika, ako ne i globalna, zdravstvena kriza - ističe komesar NBA lige Adam Silver.

Kada su krajem februara države Kalifornija, Njujork i Vašington potvrdile širenje virusa u svojim oblastima, Vajs je zahtevao od svakog tima da otvori komunikaciju sa lokalnim zdravstvenim radnicima specijalizovanima za zarazne bolesti i lokalnim medicinskim centrima “kako bi mogli da dobiju procene”.

Protokoli su ponovo aktivirani 10. marta, kada je Rudi Gober rekao klupskim lekarima da ima groznicu, glavobolju i suvi kašalj. Testovi za tipove gripa A i B, streptokoke i infekcije gornjih disajnih puteva bili su negativni, pa su lekari grada, u saradnji sa kolegama iz timova odlučili i da se uradi test na koronavirus.

Istovremeno, još sedam timova je testirano u medicinskim centrima ili laboratorijama s kojima je NBA uspostavila vezu nedeljama ranije. Ta brzina, dok u državi nema dovoljno kompleta za testiranje, izazvala je talas javnih kritika.

Međutim, kako ESPN piše, testiranje je moguće kod privatnih kompanija ili univerzitetskih klinika s kojima ekipe imaju sponzorske ugovore. Tako Lejkerse sponzoriše Medicinski centar UCLA, Kavse klinika u Klivlendu, a Vulfse klinika Mejo. Sve tri institucije razvile su sopstvene testove.

Vendi Bost, portparolka jedne od kompanija koa pravi testiove, rekla je da je većina njihovih proizvoda bila namenjena zdravstvenim sistemima i lekarima, ali da je mali broj otišao sportskim timovima.

- Naravno, nesreća da u društvu uopšte postoji trijaža kada je u pitanju testiranje. Ali osnovno pitanje je zašto nema dovoljno testova. Mi smo kao NBA poštovali preporuke službenika javnog zdravstva - zaključio je Silver, koji je, sa svojim timom, očigledno na vreme shvatio veličinu opasnosti od korona virusa.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti