VESTERMANOVO PISMO VUJOŠEVIĆU: U Partizanu sam postao čovek, a ćerki ću pričati o tebi

 

Leo Vesterman je dve godine bio u Partizanu i stekao veliko poštovanje prema treneru Dušku Vujoševiću. Sarađivali su i u Limožu, a francuski košarkaš je sada član Žalgirisa. Novinari su ga zamolili da napiše pismo Vujoševiću, a ovaj je to bez razmišljanja prihvatio:

Bio sam tek dečak kada sam došao u Partizan sa mnogo snova. Tamo sam postao čovek. Zahvajujući tebi. I biću ti večno zahvalan. Godine provedene sa tobom će mi zauvek ostati u sećanju. U Srbiji mi je bilo prelepo. Toliko lepo da sam svojoj prvoj kćerkici dao sam ime Mila. Nadam se da ću joj biti isti onakav otac kakav si ti bio prema meni. Kada dođe vreme, kada poraste, pričaću joj o tebi. Počeću priču tako što ću joj ispričati koliko sam mnogo želeo da radim sa tobom. Pričaću joj o teškim trenucima, ali i trenucima slavlja.

Od onog Fajnal-fora Evrolige u Parizu 2010. godine, ti si uvek za mene, uz Željka Obradovića i Etorea Mesinu, bio esencija onoga što trener treba da bude. Tamo si svoj tim vodio maestralno. Zato se i nisam iznenadio kada sam došao u Partizan i video kako radiš. Prvih nekoliko nedelja, nisi mi govorio ništa nešto posebno. Ali, tvoje gestikulacije, tvoj glas koji se širio salom, tvoj pogled... sve je to odavalo čoveka sa harizomom. Nisi voleo da držiš duge govore. Kada smo izgubili od Crvene zvezde 15 razlike, držao si nas u svlačionici pola sata da bi pre nego što si zalupio vratima, podviknuo: „Trening u 6 ujutro sutra!“. Bila je već prošla ponoć, ali mi smo svi ustali u 5 narednog dana i bili na treningu u 6. Imali smo težak trening, četiri sata bez lopte! Ali, bio si, kao i uvek, u pravu.

Gubili smo 15 poena u trećoj četvrtini. Ti si ušao u teren, gurkao sudiju i pričao mu. Dobio si isključujuću. Od tog trenutka, navijači su „poludeli“, „podivljali”. Ovde se ne diraju ikone, a ti to jesi. Sve si to sračunato uradio i mi smo pobedili tu utakmicu. I mnoge druge. Dule je uvek dva koraka ispred.

Nikada se nisam žalio, znao sam zašto sam došao u Srbiju i kod koga. Razumeo sam te što si uveo rigorozna pravila za sve nas i naše živote. Odvojio si nas od „mamaca“ noćnog života Beograda. Često si nam govorio: „Mladi igrač počne sa čašom vina, a završi sa flašom votke u ruci“. Terao si nas i da čitamo... Bila je sve to edukacija, znam. Sećam se kad si me pitao šta mislim o Žofriju Lovernju. Počeo sam da ti odgovaram kako je on borac, dobar skakač, „energija“. Prekinuo si me. Rekao si mi da te to ne zanima, već kakav je čovek i koje mesto košarka zauzima u njegovom životu. Ti si pravi entuzijasta! Kada sam pročitao tvoju izjavu da ti je košarka najbolji lek, uopšte nisam bio iznenađen. Svako ko te poznaje, zna da je to tako. I ne vidimo da radiš bilo šta osim košarke. Ovaj sport je tvoj razlog za život. Govorio si nam da je tim kao podmornica - ako jedan napravi grešku, svi umiru. Te tvoje rečenice, tvoji citati su nas fascinirali. Tvoje obrazovanje. Sećam se kad si me pozvao u svoj stan i kada sam video tvoju kolekciju slika. Jednu od najvećih u bivšoj Jugoslaviji. I o svakoj si mi pričao.

Ponovo smo se sreli u Limožu. Bolest te je promenila, ali i dalje imaš ono NEŠTO... Kad već nismo radili u Partizanu, i dalje sam uživao u tvojim metodima. Bilo mi je posebno teško kada sam video da se pojedinim igračima ne dopada tvoj sistem rada. Bilo je teško videti da neko ne ceni tvoju pravu vrednost. Želim ti sve najbolje, Dule, u nastupajućoj sezoni. Ja sam bio i ostao tvoj najveći navijač.

 

Izvor: Novosti
Foto:Twitter/svetrs

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro