Izvor:
07.09.2019 u 13:02
0

NAJVEĆA MOGUĆA POČAST: Vlade Divac u Kući slavnih u Springfildu!

Nekadašnji srpski košarkaš Vlade Divac dobio je najveću moguću počast prijemom u Kuću slavnih u Springfildu.

Posle Dražena Dalipagića, profesora Aleksandra Nikolića i Bore Stankovića, Vlade Divac je ušao u Kuću slavnih i tom prilikom prilikom održao govor, kako tradicija i nalaže.

Džeri Vest, čovek koji se nalazi na logu NBA lige je uveo Divca u Kuću slavnih, a Vest je kao generalni menadžer izabrao Vlade Divca na NBA draftu.

Za mene je, kada se o košarci radi, to zapravo o ljubavi. Dobra stvar je što sam uz sebe imao mog agenta, Marka Flečera, da usput zaradim i neke pare počeo je Divac uz osmeh.

Govor je nastavio upravo isticanjem važnosti ljubavi:

Mislim da vam ljubav daje slobodu i snagu da onaj najbolji deo sebe delite sa drugima i da ih inspirišete. Ljubav vam daje moć da od nemogućeg pravite moguće. Kao i u životu, i u košarci morate da dajete da biste dobili. Na terenu ne dajete od sebe samo loptu nekome drugome, dajete fizičku i psihičku snagu, ulažete u to svoju strast, talenat, veru u saigrače. Tako se ta moć umnožava i cela ekipa pobeđuje rekao je nekadašnji reprezentativac.

Dotakao se i definicije košarke:

Košarka vam je na potpuno suprotnom kraju od sebičnosti. Ona počiva na davanju, na brizi jednih za druge. Kao i u životu, da biste bili uspešni u košarci, morate ponekad da idete do krajnjih limita. Ali, ono što uvek morate je da sklonite u stranu 'ja' i da usvojite 'mi'. Jer, kao što svi znamo, nema JA u reči 'tim'. Vaše takmičenje uvek se ogleda kroz vaše prednosti i slabosti. Bez pobeda ali i bez poraza, ne možete da uspete u košarci. Ona ne isključuje, ona uključuje rekao je Divac.

O uključivanju je upravo govorio u sledećem segmentu:

Košarka uključuje ljude različitog porekla, rase, nacionalnosti… Zahvaljujući viziji Džerija Vesta, ja sam jedan od prvih stranih košarkaša koji su draftovani i zaigrali u NBA ligi. Taj rizik, da otvorite vrata nečem novom, omogućio je Džeriju Vestu da meni ostvari snove. A u tom procesu, NBA je postao od 'američkog sna' najveći košarkaški brend na planeti. Hteo bih da se zahvalim ljudima koji su pomogli da se ovo desi i da ovde stojim pred vama istakao je Divac.

Tada je nabrojao sledeće ličnosti:

Hvala mojim trenerima iz Jugoslavije. To su Nikola Opačić, Kime Bogojević, Dule Vujošević, Krešo Ćosić, Svetislav 'Kari' Pešić, Duda Ivković. Hvala mojim saigračima sa kojima sa igrao u Evropi, neki od njih su tu sada – Dino Rađa, Dobraš, Nikola Lončar...- rekao je Divac…

Posle gromoglasnog aplauza prisutnih, Divac se setio i raspada SFRJ.

Iako su politika, rat i mržnja pokušali da nas rastave, nisu uspeli u tome. Nisu znali da je naša ljubav jednih prema drugima jača od te mržnje koje su probali da nam ugrade. Ljudi Balkana su kao jedna disfunkcionalna porodica. Možemo mi da se bijemo i svađamo, ali na kraju krajeva – mi jesmo porodica poručio je Vlade Divac.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter