Izvor:
08.09.2019 u 09:27
0

BORBA ZA ŠANGAJ: Ne propustite neverovatan duel Srbije i Španije!

Iako je Italija odlična selekcija, ipak je Španija prvi vrhunski rival s kojim će se naša reprezentacija susresti u Kini.

"Crvena furija" nije moćna kao ranije, niti ima toliko zvučnih imena u sastavu kao pre, ali je i dalje jedan od najboljih timova sveta.

Otkako je postao selektor Srbije, jedan od glavnih ciljeva Aleksandra Đorđevića je bio da okonča dominaciju Španije.

To je donekle i uspeo, jer smo bili ispred njih na prethodna tri velika turnira, a nadigrali smo ih u grupnoj fazi Evrobasketa 2015.

Međutim, okršaj u Vuhanu je specifičan – kao prvo, u pitanju je Svetsko prvenstvo, kao drugo, pobeda umnogome olakšava put ka završnici u Pekingu.

Pre svega što će bolji tim iz ovog meča u četvrtfinalu igrati u Šangaju, do koga je lakše stići i kasnije iz njega nastaviti za prestonicu, nego se vraćati na jug u Donguan koji je udaljen skoro 1.900 kilometara.

– Dosta je lakši odlazak u Šangaj. Organizaciono, to je jedan aerodrom, kraći je let, nema preterano duge vožnje autobusom. Osim toga, prvo mesto je prvo mesto. A i mi ne kalkulišemo, idemo da pobedimo – kaže kapiten Miroslav Raduljica.

U centru pažnje na ovom meču biće i duel dvojice selektora koji se znaju 25 godina. Serđo Skariolo je bio trener Đorđeviću u italijanskoj Bolonji i španskom Real Madridu.

Španski mediji izuzetno poštuju Đorđevićevu filozofiju igre, a posebno strepe od srpskih centera ističući da imamo "džinovsku visinu" sa prosečnih 2.05 metara.

– Đorđević je vratio klasičnu košarku. "Niska postava kad god gubiš. Četvorka igra peticu, trojka četvorku…" Izgradio je selekciju kojoj je ponekad prioritet šutiranje trojki. Našao je i spontanu generaciju divovskih zvezda, a istovremeno može da vas uništi sa spoljnih pozicija – piše o Đorđeviću španski list "AS".

S druge strane, iskusni Skariolo nije imao tako širok izbor, morao je da inteligentno sklopi tim čija su kičma nekonstantni Riki Rubio, roviti Serhio Ljulj, te kako Španci kažu "lenji" Mark Gasol.

Međutim, "Furija" ima jednu od najboljih defanzivnih postava na turniru, koju predvode Viktor Klaver i Rudi Fernandes.

– Sačekaću da vidim šta će Skariolo da izvede na teren pa ću da se prilagodim – kaže Đorđević.

U nedelju od 14.30 nas očekuje duel dve tima koja su u dosadašnjim mečevima igrala potpuno drugačijim stilom. Srbija je dobila svih 16 četvrtina i rivale pobeđivala sa prosekom od 40 poena razlike, dok su Španci igrali na izuzetno mali broj poena.

Do ključne pobede za plasman u četvrtfinale, nad Italijom 77:70, stigli su zahvaljujući impresivnoj odbrani u poslednjih 195 sekundi utakmice. Pri vođstvu "Azura" 56:52 napravili su seriju 10:0, na "krilima" veterana sa EP 2009. Rubija, Ljulja, Fernandesa, Klavera i Gasola.

Oduševio se i sam Skariolo koji je ovu defanzivnu deonicu svrstao među tri najbolje tokom svog sedmogodišnjeg mandata na klupi Španije (u dva termina).

– Ne mogu me prevariti. Izuzetno su iskusni, kada je bitno znaju kako da odigraju – stakao je Đorđević.

Srbija i Španija sastaju se u nedelju od 14.30 u Vuhanu, u trećem kolu Grupe J druge faze Mundobasketa.

Pobednik će igrati u Šangaju sa poraženim iz duela između Argentine i Poljske, a poraženi ide u Donguan na bolji od dve navedene ekipe.

Izvor: B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter