DIVAC O IGRANJU ZA REPREZENTACIJU: Magija nastaje kada obučete TAJ dres i to nikad neću zaboraviti!

 

Generalni menadžer Sakramento Kingsa i proslavljeni srpski košarkaš Vlade Divac napisao je otvoreno pismo za sajt FIBA na temu igranja za nacionalni tim.

Za Divca, upravo je reprezentacija bio glavni motiv da se profesionalno bavi košarkom.

“Nikada neću zaboraviti uzbuđenje koje sam osećao dok sam gledao reprezentaciju Jugoslavije. Oduvek sam želeo da dobijem priliku da predstavljam svoju zemlju na velikim takmičenjima, jer postoji nešto magično kada obučete nacionalni dres. Igranje za svoju zemlju predstavlja najveću čast i znam da mnogi od vas razmišljaju tako“, poručio je Divac igračima.

On ih je pozvao da podrže novi sistem takmičenja.

“U svim delovima sveta utakmice reprezentacija privlače veliku pažnju i inspirišu mlade ljude da počnu da se bave sportom. Međutim, već dugo uticaj košarke je smanjen, jer nacionalni timovi retko igraju utakmice pred svojim navijačima. Navijači ne mogu da vide u akciji lokalne zvezde i ne mogu da osete uzbuđenje koje nose ovakve utakmice. Veliki turniri se igraju u nekoliko zemalja i samo jednom godišnje što smanjuje medijsku pokrivenost i interesovanje”.

Novi format takmičenja, koji će krenuti od novembra, napravljen je ne samo da odvoji košarku od drugih letnjih sportova, već i da reprezentacije vrati svojim navijačima. Ovaj sistem će biti u sinergiji sa domaćim takmičenjima i pomoći će celokupnoj košarkaškoj porodici.

Za igrače to znači da će jednom u četiri godine imati slobodno leto, što će smanjiti pritisak i omogućiti im da se odmore i oporave nakon napornih sezona. To će, zajedno sa mogućnošću promene rostera za svaku utakmicu kvalifikacija i skraćenje priprema na maksimum 28 dana, značajno smanjiti napore i obaveze igrača u nacionalnim timovima.

Veoma je važno da novi kalendar omogući uslove za razvoj novih talenata u što više zemalja. Više utakmica protiv kvalitetnijih protivnika stvoriće uslove za njihov napredak.

Novi sistem i novi kalendar doneće mnogo toga dobrog igračima, navijačima, savezima, ligama i klubovima, svima koji imaju veze sa košarkom, a samim tim i sportu koji svi volimo. Zbog svih tih razloga svim igračima želim da ga podrže kako bi došli u priliku da uživaju u karijeri kakvu sam ja doživeo”,  zaključuje se u Divčevom otvorenom pismu.

 

View image on Twitter

 Follow

Gio @giopasx

Vlade Divac

6:48 PM - 5 Jul 2017

 

 

Izvor: Telegraf.rs
foto:arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost