Izvor:
16.09.2017 u 15:10
0

Finale Evrobasketa: SLOVENCI U TRCI ZA ZALTO!

Teško da je pre početka Evrobasketa iko verovao da bi Slovenija mogla da se bori za zlatnu medalju!

Ali “umajčeki” su do nogu potukli (92:72) odlazećeg šampiona Evrope, Španiju, a košarkaški svet je mogao samo da im se divi. Ipak, za bolje poznavaoce košarke plasman Slovenaca u finale i nije veliko iznenađenje, ali jeste ovako ubedljiv rezultat.

Slovenija ima igrački kvalitet, a udarne igle su igrači srpskog porekla – Goran Dragić (član Majamija) i Luka Dončić (Real Madrid). Ono što je još bitnije od kvalitetnog sastava je mesto selektora koje je popunio Igor Kokoškov. Srpski stručnjak odlično je ukomponovao igrače i napravio je fantastičnu atmosferu unutar samog tima. Kokoškov je pustio Dragića da igra, dozvoljeno mu je sve, a veliku slobodu dao je i Luki Dončiću. Neverovatno dobro koristi svog prvog i jedinog ozbiljnog centra Vidmara, a u Preprelicu je dobio treceg strelca ekipe i veoma sigurnog izvođača slobodnih bacanja. Sve to je začinjeno naturalizovanim Slovencem i igračem Real Madrida Entonijem Rendolfom.

Ipak, Slovenci imaju jednu veliku manu, a to je da igru nosi startna petorka, dok ostali nisu na ni na približnom nivou kao starteri. Svi reprezentativci ginu za svaku loptu, a kada dođe do takvog zalaganja ne može da prođe bez rezultata.

Govoreći o svom poreklu, Goran Dragić je, svojevremeno, objasnio između redova šta misli o svemu.

– Prvi sam Evropljanin u NBA koji je na dres stavio meko “ć”. Pitao sam jednom davno Igora Kokoškova u Feniksu da li je neki Srbin to već uradio. Rekao je da nije, tako da sam ja postao prvi! U Sloveniji nemamo meko “ć”, pa moje prezime izgovaraju Dragič, ali u mom pasošu napisano je pravilno – rekao je Goran Dragić još 2010. godine aludirajući na svoje poreklo.

Što se tiče demoliranja Španaca, Kokoškov je objasnio kako je došlo do toga.

– Nismo imali neke kalkulacije, svakoj utakmici smo imali isti pristup, padokle nas odvede takmičenje. Špance smo košarkaški isprebijali i odigrali smo baš zrelo – rekao je Kokoškov.

Sa Špancima je drugačija priča. Fali im veliki broj igrača, ali i dalje izgledaju zastrašujuće na papiru. Braća Gasol, Rubio, Rodrigez, Navaro, braća Ernangomez jesu velika imena, ali to nije bilo dovoljno. Pokazalo se u utamici sa osrednjom Hrvatskomm pa i u meču sa Nemačkom da su ranjivi. Bez Ibake, Mirotića, Abrinesa, Fernandeza, Kalderona, Rejesa se nije moglo. Uljuljkani nastupom braće Gasol Španci kao da su prestali da respektuju rivale i previše su ležerno ulazili u mečeve…

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter