Izvor:
20.10.2017 u 14:58
0

EVROLIGA: Zvezda dočekuje Barselonu u Pioniru od 19h!

Crvena zvezda (0-1) – Barselona (1-0)!

Srpski i regionalni šampion od 19 časova igra prvu evroligašku utakmicu kod kuće, pred sigurno krcatim tribinama. Karte su, očekivano, "planule" za dan, kao pouzdana najava da su se navijači Zvezde uželeli najbolje košarke, nakon više od pola godine od poslednje utakmice Evrolige u Beogradu.

A, prvi gost je jedan od trenutno najjačih u Evropi.

Novi tim Barselone, o kojem smo već pisali, dolazi u glavni grad Srbije posle pet uzastopnih pobeda (četiri u prvenstvu i jedne u Evroligi, protiv Panatinaikosa), u kojima je dokazao da je ove godine u "Blaugrani" zaista "kliknulo" i da su kockice dobro složene.

"Ne znači da sam u pravu, ali mislim da je Barselona ekipa koja je sada i u prelaznom roku istakla najveću moguću kandidaturu i za osvajanje Evrolige", rekao je u najavi meča trener Zvezde Dušan Alimpijević.

Gde bi Zvezda mogla da traži svoju šansu da iznenadi? Šef struke crveno-belih naglasio je dva elementa bez kojih je o tome nemoguće i pričati – odbranu u situaciji "jedan na jedan" i odbranu na šutu za tri poena.

"Tu ćemo morati da pokažemo veliku odgovornost, jer je Barselona u tim segmentima veoma snažna. Ako ne igrate odbranu protiv Barselone, ne možete je pobediti. To je tim koji je u stanju da svima da između, 80, 90, pa i sto poena. Deset ili 11 igrača je sposobno da fenomenalno igra 'jedan na jedan', što je raritet u današnjoj košarci. Drugi segment, odbrana šuta, oslanja se na taj. Na 110 šuteva u španskoj ligi su na oko 45 odsto pogodaka, što je podatak uz koji ne bi trebalo biti previše pametan da bi se zaključilo na šta bi najviše trebalo da obratimo pažnju u sledećoj utakmici", naglasio je mladi trener dan uoči meča.

S obzirom na to da je u Evroligi odigrano samo jedno kolo, za upoznavanje sa Kataloncima je praktičnije uzeti domaće prvenstvo, u kojem je najbolji strelac ekipe novajlija Pjer Oriola, osvajač evropske bronze na nedavnom Eurobasketu u Istanbulu. On je (doduše, na uzorku od dve odigrane utakmice) postigao po 17,5 poena, a dvocifreni prosek imaju i Tomas Ertel (12,5), Adrijen Moerman (10,8) i Pau Rivas (11,3), koji je poslednje gostovanje Beogradu zapamtio po teškoj povredi, zbog koje je morao na operaciju kolena.

Naravno, ne bi trebalo potceniti ni odbranu "Blaugrane", čiji je stub zvanično najbolji defanzivac Evrolige, Adam Hanga.

Nikola Radičević, plejmejker Zvezde košarkaški školovan u Španiji, posebno je istakao značaj iskusnih organizatora igre gostiju u najavi utakmice.

"Barselona nije ni nalik timu od prošle sezone. Potpuno su promenjeni, igraju mnogo dobro i imaju najviše ambicije. Dosta trče, igraju dosta i napadački su orijentisana ekipa, sa 12 vrhunskih napadača koji u svakom trenutku mogu individualnim kvalitetom da daju više od 20 poena. Na osnovu toga, trebalo bi da se skoncentrišemo da zaustavimo njihov kontranapad, njihove kreatore Ertela i Rivasa, od kojih sve počinje i da nametnemo svoj ritam, o kojem pričamo od početka sezone, a to je agresivna i jaka odbrana".

Kao potencijalnu šansu Zvezde dugogodišnji bek Sevilje istakao je…

"Ekipe kao Barselona imaju i slabosti u povratku na svoj deo terena. Potrudićemo se da igramo u skladu s tim".

Novi Zvezdin tim imaće evroligašku premijeru na beogradskoj sceni. Da li se oseća trema u svlačionici?

"Svi smo sa nestrpljenjem očekivali početak Evrolige, jer svi znaju šta to donosi kad ste igrač Zvezde. Pune tribine, sjajna atmosfera i vaše mogućnosti tada se povećavaju za 30 do 40 odsto. Igrate iznad svog maksimuma. Ima dosta nas kojima će ovo biti prvi put pred ovakvim navijačima i jedva čekamo. Treme u smislu straha nema, samo one pozitivne, da iščekujemo mnogo, da smo puni energije i nadam se da ćemo je usmeriti u pravom pravcu".

Večeras, od 19 časova, Zvezda i pun "Pionir" biće na istom pravcu – ka drugoj evroligaškoj pobedi nad Barselonom u klupskoj istoriji.

Sastav Barse:

1 Kevin Serafan
5 Pau Rivas
6 Mark Garsija
8 Fil Presi
11 Huan Karlos Navaro
13 Tomas Ertel
14 Saša Vezenkov
17 Rodions Kuruks
18 Pjer Oriola
21 Rakim Sanders
25 Peteri Koponen
30 Viktor Klaver
44 Ante Tomić
45 Adrijen Moerman

Trener: Sito Alonso

Rezultati 2. kola Evrolige:

Crvena zvezda – Barselona 19.00
Himki – Žalgiris 19.00
Olimpijakos – Unikaha 20.00
Valensija – Efes 21.00

odigrano u četvrtak

Makabi – Baskonija 74:68
Panatinaikos – Bamberg 93:83
Milano – Fenerbahče 86:92
Real Madrid – CSKA Moskva 82:69

Tabela: Real Madrid 2-0, Makabi 2-0, Barselona 1-0, Olimpijakos 1-0, Himki 1-0, Žalgiris 1-0, Unikaha 1-0, CSKA Moskva 1-1, Panatinaikos 1-1, Fenerbahče 1-1, Crvena zvezda 0-1, Valensija 0-1, Efes 0-1, Milano 0-2, Baskonija 0-2, Bamberg 0-2.

Parovi 3. kola (24. i 25. oktobar): Himki – Crvena zvezda, Makabi – Olimpijakos, Barselona – Žalgiris, Real – Milano, CSKA – Panatinaikos, Fenerbahče – Efes, Baskonija – Valensija, Unikaha – Bamberg.

Izvor: Mondo
Foto: instagram/fcbbasket

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter