Izvor:
23.10.2019 u 17:19
0

PREMINULA POZNATA PARAOLIMPIJKA: 2012. odnela je zlatnu medalju u Londonu! (FOTO)

Belgijska paraolimpijka Marik Vervort preminula je u 40. godini putem eutanazije.

Osvajačica zlatne medalje u Londonu 2012. godine živela je sa degerenativnim poremećajem kičme, zbog čega je trpela konstantne bolove i imala teškoće sa spavanjem.

U saopštenju njenog grada Desta navodi se da je Vervort sprovela svoj izbor u utorak uveče.

Vervort je osvojila zlato u trci na 100 metara u kolicima i srebro na 200 metara na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, a u Rio de Žaneiru 2016. godine bila je druga na 400 metara i treća na 100 metara.

Vervort je 2008. godine u Belgiji, gde je eutanazija legalna, dobila odobrenje za potpomognuto samoubistvo nakon što je obezbedila saglasnost tri različita doktora.

U intervjuu 2016. godine, ona je objasnila da joj je odluka da potpiše dokumentra za eutanaziju vratila kontrolu.

Više se ne bojim smrti. Vidim to kao operaciju, kada zaspite i nikada se više neprobudite. Za mene je to nešto štodonosi mir. Ne želim da patim dok umirem – rekla je tada Vervort.

Ona je istakla da će uzeti svoj život u svoje ruke kada joj stanje postane neizdrživo.

Od kada se povukla iz sporta nakon Paraolimpijskih igara u Riju, priznavši da je bavljenje sportom suviše teško za njeno telo, Vervort je provodila više vremena sa porodicom, prijateljima i svojim terapeutskim psom, labradorkom Zen.

Eutanazija je legalna samo u nekoliko zemalja sveta, a Vervort je govorila da želi da iskoristi pažnju koju je privukla svojim izborom da edukuje narode u čijim zemljama ne postoji mera potpomognutog samoubistva za ljude čija je patnja neizdrživa.

– Mislim da će biti manje samoubistava kada svaka zemlja bude imala zakon o eutanaziji. Nadam se da svi razumeju da to nije ubistvo, već nešto zbog čega ljudi duže žive – govorila je Vervort.

Izvor: Tanjug
Foto: pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter