9°C

Beograd

SKANDAL: Među 14 DOPINGOVANIH ruskih sportista 10 osvajača medalja sa OI

Među 14 ruskih sportista pozitivnih na doping posle ponovljenih testiranja uzoraka sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, nalaze se osvajači 10 medalja sa tog takmičenja, prenela je danas ruska državna telvizija.

Među pozitivnim sportistima je i Ana Čičerova, koja je osvojila zlatnu medalju u skoku u vis na Igrama u Londonu 2012. godine.

Televizija Meč prenela je da je od 14 pozitivnih sportista 11 atletičara, među kojima i osvajačica zlatne medalje u štafeti 4 x 100 metara Julija Čermošanskaja. Tu je još dvoje dizača tegova i jedan veslač.

Atletski savez Rusije saopštio je da će zabraniti bivšim dopingovanim atletičarima da učestvuju na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, kako bi suspenzija Međunarodne atletske federacije (IAAF) bila ukinuta. IAAF je prošlog novembra suspendovala ruske atletičare iz svih međunarodnih takmičenja posle izveštaja komisije Svetske anti doping agencije (WADA) u kome se navodi da je vlada finsirala i prikrivala doping.

"Nijedan naš sportista koji je prethodnih godina koristio zabranjene supstance neće biti član reprezentacije za Rio. Odluka je doneta samo s jednim ciljem, da uradimo sve da se čisti sportisti takmiče na Olimpijskim igrama", navodi se u saopštenju Saveza.

Izvor:Beta
Foto:Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar