11°C

Beograd

NOVAK ĐOKOVIĆ O USPEHU SRPSKIH SPORTISTA: Tajna je u jednoj stvari!

Prvi teniser sveta Novak Ðoković uspehe srpskih sportista obrazložio je u genima, koje vučemo kao stari evropski narod, i poručio da mu je Nikola Tesla inspiracija u karijeri.

Novinari su podsetili svetskog broja jedan da su baš u Bersiju, gde Ðoković danas igra polufinale Mastersa u Parizu protiv Gregora Dimitrova, odbojkaši Srbije nedavno postali šampioni Evrope, a uspehe je Srbija pravila u obe konkurencije u odbojci, košarci, tenisu, vaterpolu...

- Odgovor za uspehe je vrlo prost - geni. Mi smo stari evropski narod, vučemo jake gene i ne čudi me što imamo toliko uspeha u sportu. Imamo mentalne i fizičke predispozicije, a sport nam je kulturoški jako usađen od ranih dana života - rekao je Ðoković na konferenciji za medije u Parizu.

On je dodao da se u Srbiji puno vrednuje igranjem sa loptom, iako se polako to gubi zbog moderne tehnologije.

- Odrastao sam napolju, na planini, a i u Beogradu sam dosta vremena provodio napolju. Mislim da odatle sve počinje, kada se ohrabruju ljudi da se napolju bave sportom. Tako u kasnijim fazama može da dođe do uspeha - rekao je srpski as, a onda podsetio koliko je teško napraviti uspeh iz Srbije.

- U jako malo sportova imamo strukturu i sistem. Praktično bez sistema pravimo vrhunske svetske rezultate u mnogim sportovima. Košarka i odbojka deluju da imaju sistem, u tenisu to nije bio slučaj, tako je i dalje. Nadam se da ćemo uzdruženim snagama da izmenimo i postavimo sistem - naveo je Ðoković.

Prema njegovim rečima, Nikola Tesla je neko na koga se ugleda.

- Bio je van vremenski čovek, univerzalni um i dotakao je visine i dimenzije koje ni danas nisu pojmljive. Neverovatan legat. Isto tako je bio neshvaćen kao čovek, privlaci me njegova životna priča i inspiracija. Ljudska strana me još više interesuje. Otac sveštenik, cela priča je impresivna kako je otišao ''trbuhom za kruhom'' i uspeo da ostvari predivnu priču i karijeru u SAD - istakao je Ðoković.

Kako je naglasio, kao sportista ne može da poredi sa Teslom, ali priznaje da se poistovećuje sa njegovom pričom.

- Sa 12 godina sam otišao u Nemačku nekoliko meseci po bombardovanju, bez roditelja i znam da mi je to bilo šokantno. Mogu da se identifikuje i pronađem inspiraciju - zaključio je Novak.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen@telegrafrs

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar