8°C

Beograd

MINISTAR ANTIĆ ZA EMISIJU "DOBRO JUTRO SRBIJO": "Neće poskupeti električna energija i grejanje!"

Gost emsije "Dobro jutro Srbijo" je ministar rudarstva i energetike Aleksandr Antić, koji je razgovarao o početku nove grejne sezone, cenama elektirčne energije i grejanja, ali i neravnomernih cena goriva u Srbiji u odnosu na region.

Po rečima ministra, Srbija je jedina zemlju u regionu u kojoj su cene električne energije i grejanja ostale iste:

- Činjenica kojom smo mi posebno zadovoljni jeste ta da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nije izmenula cene električne energije i grejanja, već su cene ostale iste. Sve na šta smo mi mogli da utičemo, mi smo uticali i zadovoljni smo rezultatima - rekao je Anić.

Ministar je porkomentariao i nezadovoljstvo građana cenama gorima, koje je skuplje u odnosu na zemlje u regionu:

- Srbija je zemlja koja uvozi naftne derivate, pa na cene goriva mi ne možemo da utičemo. Postoji tri faktora koja utiču na visinu cena goriva: cena sirovine nafte na svetskom tržištu, variranje dolara, ali i povećanje vodostaja Dunava, pa se naftne sirovine ne mogu prevoziti rečno, već kopneno, i to košta - objasnio je gost emisije "Dobro jutro Srbijo".

Na samom kraju gostovanja, Antić je pozvao naftne kompanijanije da reaguju na sledeći problem:

- Da, postoji i moje nezadovoljstvo radom naftnih kompanija u smislu brzine korekcija cena. Kada cena rastu odmah povećavaju cenu, a kada se smanjuju cene opadaju postepeno. Mi nemamo prava da se u toj sferi mešamo, nemamo ovlašćenja. Ali, ovim putem pozivam naftne komanije da cene osciluju ravnomerno - rekao je ministar.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar