18°C

Beograd

MLADEN ŠARČEVIĆ O PROMENAMA U ŠKOLSTVU: Srbija hvata korak sa svetom! (FOTO, VIDEO)

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Mladen Šarčević u jutarnjeg programa Happy televizije govorio o novim predmetima u školama, studentima koji studiraju po starom programu i njihovom položaju kao i platama nastavnika.

Na samom početku razgovora ministar se osvrnuo na sve preduzete akcije u prethodnom periodu, koje su rađene kako bi se unapredilo školstvo:

- Puno toga se letos radilo, država je uložila velike pare, mnogi projekti su rađeni sa više miliona evra. U Priboju je dato četiri miliona evra da se školski centar upriliči, sada izgleda kao najlepša zgrada u tom delu SrbijeMnogo je rađeno fasada, prozora, vrata, interneta, mreže, ogromna gradilišta su bila letos u Srbijii još mnogo toga treba sada da se radi a to je sistem povezanih škola, znači sitem informatike. To je ova informatika koje nema od petog do odmog razreda a već godinama postoji ta informatika koja se zove izborni program od igre do računara. Međutim, kako svet brzo napreduje, deca sve brže savladavju te digitalne veštine tako da se neki vidovi kodiranja spuštaju sve niže- rekao je Šarčević dodavši da se Srbija ugleda na Estoniju, zemlju koja je sve digitalizovala te da nam u tom smislu "beže" dvadeset godina ali da je ministarstvo ostvarilo dobre kontakte kako bi se napravili kvalitetan program i počelo koliko danas da se na tome radi.

- Takav isti program je sadržan asda u paketu novog predškolskog programa tako da te elementarne stvari sada deca počinju da rade na nivou vrtića. - rekao je Šarčević.

Kako počinje nova sezona, nova školska godina, ministar Šarčević je iskoristio priliku da čestita svim prvacima, kojih ima preko šezdeset i sedam hiljada ove godine, kao i njihovim roditeljim srećan početak školske godine jer je to veliki dan za svaku porodicu.

- Prvaci rade po novom nastavnom planu i programuTo je program po kome se mnogo toga uči drugačije, gde je način prenošenja znanja kroz razne međupredmetne veštine i primene stečenih znanja.Svi prvaci, da li je selo, da li je planinaska ili gradska škola će imati digitalnu učionicu, o obuhvata celu Srbiju i ima preko deset hiljada takvih učionica. Svi će imati isti program, istu opremu i istu obuku nastavnika. Mi zajdeno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i kabinetom premijerke radimo taj projekat i obaveza Ministarstva prosvete je obuka nastavnika i oprema i to u ovom trenutku se dešava, to je već u toku.- rekao je ministar i dodao:

- Svi predmeti će morati da se prenose kroz digitalnu formuSvaki nastavnik bilo kog predmeta će deo sadržaja prenositi na taj način.Da pomenem i da su svi drugi, peti, šesti, sedmi razred još, to je preko petsto škola u ovoj godini u digitalnim učionicama.- rekao je Šarčevič naglasivši da je to "korak od sedam milja" i da se dogodine projektuje još deset hiljada i sledeće godine još deset kada ćemo moći da kažemo da je Srbija uhvatila korak sa svetom.

Ministar je u emisiji "Dobro jutro Srbijo" na Happy televiziji izjavio da je četiri puta povećana plata nastavnika i profesora kao i da će u narednom periodu biti povećanje i peti put te da je stanje u obrazovanju u Srbiji mnogo bolje od onoga kako je bilo pre ttri ili četiri godine.

Kako ministar kaže, došli smo do pat poziicije što se tiče starih studenata.

- Promenjom sistema obrazovanja, Srbija je ušla u Bolonjski proces i to već traje četrdeset godina. Svi ministri su produžavali na neke zahteve, mene je to sačekalo isto i mi smo produžili na godinu pa je Odbor za obrazovanje Skupštine produžio na dve pa još par puta, to je već šesti, sedmi put, dakle država smo koja je najviše puta menjala zakon o visokom obrazovanju, svakog septembra. Znači ne mogu fakulteti da obave to više, nemaju alat kako će da se ispitaju ili predmet ne postoji.- rekao je Šarčević ističući da više nema načina da se ti rokovi produže.

Happytv.rs

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar