9°C

Beograd

"ELA ELA SHOW" BAVIO SE TEMOM RODITELJSTVA I KAKO DA DECA ŠTO BEZBOLNIJE PODNESU RAZVOD: "Deci su potrebni srećni roditelji ili bar jedan srećan roditelj!" (FOTO)

Voditeljka današnje emisije "Ela Ela show" bila je Bojana Lazić.

Na samom početku ove zabavne emisije, bavili smo se temom braka, odnosno šta nakon braka. Da li je bolji dobar razvod ili loš brak i da li se razvode hrabri ili kukavice? Ali i kako postupati sa decom razvedenih roditelja?

Gosti koji su sa našom voditeljkom razgovarali na ove teme bili su: pevačica Sonja Kocić, pevači Marko Bulat i Igor X i advokat Vesna Golubović.

- Nije teško naći partnera ali je pitanje kakvog. Ali ja sada uvek gledam da prilagodim šta mojoj Tiji odgovara prvo njoj pa onda meni. Ne kažem da ja sebi nikad nisam sebiu fokusu, ne bih bila sada na snimanju ove emisije da je samo ona najbitnija. Pokušavam da se dobro organizujem ali prvo sve ide njoj. Ne mogu voleti nekoga ko ne voli moje dete niti ako moje dete ne voli tog čoveka. Moraju da se poklope energije i da se oni zavole, da ja to osećam. - rekla je Kocićka koja ne krije da ima mnogo veliku odgovornost i da uvek vodi računa o njoj i ima u vidu da je prvo majka.- rekla je Sonja Kocić, kao samohrani roditelj.

- Moja ćerka iz prvog braka obožava mog sadašnjeg muža i zove ga tata prema svom, ličnom osećaju. On se poneo prema njoj kao pravio tata, čak bolje nego pravio tata. Veza između njih dvoje je nadrealna, jer ona nekada ima potrebu da njemu ispriča i nešto što nije spremna da podeli sa mnom.- rekla je Boračeva koja napominje da joj je jasno da takav odnos nije uvek u takvim slučajevima ali da je ona imala sreće da se njen muž i ćerka poklope te da je njoj, kao majci, sreća deteta nešto najbitnije.

- Najređe je da žena nađe neku meru da živii sopstveni život i da vodi računa o detetu ili više dece ako h ima. Mnogo više je ekstremnih primera gde žene idu iz krajnosti u krajnost, ili nakon razvoda srljaju u nove veze i brakove zbog potrebe za nekom egzistencijalnom sigurnošći, međutim često se iz toga izrodi neki novi kompleksniji problem pa deca trp. Iz takve jedne krajnosti se ide u drugu gde se žena odriče svog života, posvećuje detetu i lično i emotivno ostaje neostvarena , živeći sa jednim osećanjem krivice prema sopstvenom detetu što je do razvoda uopšte došlo i onda se do kraja života iskupljuje i onda imamo situaciju gde deca odrastu, žive svoje živote a te osobe ostaju same.- govorila je iz sopstvene prakse advokat Vesna Golubović.

I Marko Bulat koji iza sebe ima već jedan brak ali sada je asrećno oženjen čovek a od skoro i otac, govorio je o tome kako se preboli nakon razvoda:

- Kad sabereš i oduzmeš, navikavaš se na to jedno psihofizičko, duhovno stanje i čekaš da prođe ta adaptacija

- Život posle braka je skroz individualna stvar. Sve zavisi kakav je bio brak, kakav je bio razvod. Ja nisam imao loše iskustvo. Niti su bile katastrofalne zajednice niti se to završilo katastrofalno kao što se završava nekom aferom obično. Prosto je bilo pogrešno stupanje u te vanbračne zajednice. Sada sam srećan iako to sad možda deluje neozbiljno kad kažem dva raspala braka i dvoje dece iz ta dva braka. Ja sam srećniji kada imam nekoga uz sebe. Tako sam i napravio možda takve greške ali ne kajem se jer imam dve prelepe ćerke. To mi daje smisao života.- zaključio je Igor X.

Koliko je teško odgajati decu nakon razvoda i biti im i otac i majka govorili su Ivana Jordan, Đorđe David i Branislava Pavlović, porodični terapeut.

- Ja ću moju ćerku vaspitavati da, pre svega, bude svoja, da nauči što bolje škole, da u svom obrazovanju ode što je moguće dalje, kao u skoku u dalj, ako je 8.90 svetski rekord, da napravi 8.95. Mislim da devočice treba ustrojavati da budu obrazovane i da vide što više. Onda će one u svoje glavice lagano pakovati šta treba.- rekao je Đorđe David koji smatra da od vaspitanja i porodičnog modela koje dete iz kuće vodi sve drugo.

Pevačica Ivana Jordan koja ima sina govorila je o odgoju svog deteta i šta su njena polazišta kada je reč o vaspitavanju dečaka:

- Ja roditeljstvom upoznajem svakog dana sve više i više. Moj Vuk ima šest godina i sjajan je stvarno, otkriva svet oko sebe a i ja zajedno sa njim. Ali ja pokušavam da izgradim neki drugarski odnos, naravno sa nekim autoritetom roditelja ali da to bude neki drugarski odnos, da može meni sve da kaže, da nema neki strah da mi ne ispriča šta se desilo ili neki osećaj. Učim ga da ispoljava svoja osećanja a ne da krije, da punim srcem i pravim doživaljajima otkriva svet oko sebe. I bitno je objasnimo deci zašto nešto ne može. Danas roditelji u nekoj nervozi, nemanju vremena, kažu nemoj to, zašto nemoj i tokod dece stvori nerazumevannje. Uvek se trudim da imam strpljenje jer uvek svi poludimo u trenutku ali jako je bitno da nađemo strpljenje da svaki korak objasnimo zašto ne i onda to oni stvarno upiju i ne rade to. Roditeljstvo je ozbiljna stvar.- zaključila je pevačica.

TV urednik Danijela Boračeva je osim što nam je pravila preukusne Mocareline, takođe govorila o vaspitanju dece.

- Ja dajem mnogo ali mnogo i zahtevam. Ja sam njoj rekla da bezobrazluk nije izvinjenje za pubertet. Kao ja sam sad u pubertetu i mogu da se ponašam bezobrazno i nevaspitano, to ne dolazi u obbzir. Dakle, pubertet je samo deo života koji treba da se prođe. Moja majka nikada nije imala razumevanja za moj pubertet i nikada mi nije dopušteno da se ponašam bezobrazno, neodgovorno i nedisciplinovano. Stoga, mislim da pubertet zaista ne može da bude izvinjenje stvarno. To je neki period koji deca prolaze i mi zajedno sa njima i koji nije ni malo lak ni prijatan ali nija lak ni period izbijanja zuba kad su beba pa šta sad, prošli smo kroz to. Nije to nikakav bauk. Sva deca odrastu, porastu i prođu i taj period.- rekla je Boračeva.

- Roditelj ne može biti idealan. Roditelj treba da bude jedan topao, dobar roditelj i srećan roditelj. Deci su potrebni srećni roditelji ili bar jedan srećan roditelj. Ja sam pobornik nekog permisivnijeg stila vaspitanja, razgovora jer ja uvek pomislim zašto ja znam nešto bolje od moje dece, oni imaju pravo da nešto znaju bolje od mene. Smatram da roditeljstvo nas treba da menja a ne da ja menjam i kalupim svoju decu jer i meni je moj život pokazao da ja često nisam u pravu. Mislim da je otvoren razgovor, jedna komunikacija i mogućnost da pričamo, mogo bolja od kazni, nagrada jer i mi kao roditelji često pogrešimo. I pozivam roditelje da, kada pogreše, da se izvine svojoj deci a ne da očekuju da se deca njima izvinjavaju kada pogreše. - rekla je gospođa Pavlović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar