31°C

Beograd

MILOŠ LILIĆ: Manifestacija "Dani banice" održaće se ove godine četrnaesti put po redu!

O turističkim potencijalima i manifestacijama Bele Palanke razovararali smo sa direktorom Turističke organizacije, gospodinom Milošem Lilićem.

Bela Palanka je grad koji jedini ima izvorište pitke vode u centru grada. Kako tu istoriju da iskoritite u turizmu?

-Bela Palanka, pored Ćuprije i Niša, je najstarije naselje u Srbiji. Bela Palanka je stara 2300 godina. Ona ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe, tu je službovao Nikita Remezijanski, episkop iz IV veka, to je bio centar episkopije u Beloj Palanci. Imamo spomenik Sertimiju Severu iz 202. Godine, spomenik je podigao Sertimije Sever u čast svome sinu Karakali kada su prolazili iz Orjenta u Rim. - započinje Lilić.

- Miljokaz je jedno od najređih turističkih otkrića i nalazi se u Beloj Palanci, otkriveno je skoro, prilikom izgradnje Koridora 10. Manifestacija “Dani banice” održaće se ove godine po četrnaesti put, mi svake godine obaramo rekorde, prošle godine smo imali više od 30000 turista iz zemlje i inostranstva. Mi smo prošle godine imali tri koncerata, ove godine će biti pet, koncerte će održati Sanja Ilić i Balkanika, MIlica Pavlović,Haris Džinović, Dejan Petrović i Big bend i na kraju Cakana. Ekološko-rekreativni centar “Banjica” je izgrađen 2015.godine sa bazenom, Belopalančani su ga dugo čekali, jer nismo imali bazen. Sve više organizujemo ture za paraglajdere i planinare.- ističe Lilić.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar