0°C

Beograd

FREDERIK MONDOLONI O UPADU SNAGA ROSU NA SEVER KOSMETA: Poziv na uzdržanost obe strane! (VIDEO)

Bivši ambašador Francuske u Srbiji i direktor Direkcije za kontinentalnu Evropu Frederik Mondoloni komentairšući upad kosovskih specijalnih snaga ROSU na severu KiM, pozvao je sve strane da budu uzdržane i naglasio da je status kvo situacija na KiM opasna.

Bivša visoka predstavnica EU Ketrin Ešton prisetila se dijaloga Beograda I Prištine 2012. godine .

Kada je reč o proširenju EU, professor iz Londona Neven Anđelić nije optimist poput Ketrin Ešton

Ipak, Mondoloni je rekao da Francuska gleda na Balkan kao na važan region i da želi da bude još više prisutna u njemu i da njegova zemlja „definitivno vidi budućnost regiona u EU. U Evropskom pokretu smatra da je: Veliko proširenje EU, poput onog iz 2004. godine moguće, uz odlučnije akcije zemalja Zapadnog Balkana..

U EU danas vlada mnogo veće raspoloženje za proširenje, nego što je to bilo 2009. godine, kada smo imali potpuno drugačiju sliku, kaže generalni sekretar Evropskog pokreta Nemačke Bernd Hiteman.

Hiteman je na pitanje da li smatra da EU radi svoj domaći zadatak rekao da ne misli to jer kada kažemo srpskim političarima da urade domaći zadatak, moramo mi prvi to da uradimo, poručuje Hitman. Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht pozvala je na nastavak procesa proširenja EU na Zapadni Balkan, upozorivši da će, ako se to ne desi, drustva u regionu biti ozbiljno ugrožena.


Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar