ALEKSANDAR PRVI KARAĐORĐEVIĆ DOBIJA SPOMENIK U BEOGRADU: U čast obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata! (FOTO)

 

Spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću biće podignut na platou između zdanja Generalnog sekretarijata predsednika Republike i Skupštine Grada Beograda, odlučeno je danas na sednci Skupštine grada. 


"Učešćem i komandovanjem u Prvom i Drugom balkanskom ratu, kao i u Prvom svetskom ratu, Aleksandar Prvi Karađorđević, pružio je neizmeran doprinos oslobođenju srpskog i drugih balkanskih naroda od Otomanskog i Austrougarskog carstva. U tekućoj godini obeležavamo 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu i ovo je dostojna prilika da mu kao društvo odamo počast", rekla je zamenica predsednika Skpuštine grada Beograda Andrea Radulović

Dodala je da je podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, koji je otkriven prošle nedelje u Novom Sadu i budući spomenik kralju Aleksandru jedan je od načina da “pokažemo naš odnos prema sopstvenoj istoriji, negujemo kulturu sećanja, ali i pošaljemo poruku doslednosti i kontinuiteta, vrednosti, napretka i prosperiteta, koje je kralj Aleksandar delio sa našim narodom”. 

Aleksandar Prvi Karađorđević bio je regent prestolonaslednik Kraljevine Srbije, regent prestolonaslednik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kralj Srba, Hrvata i Slovenaca i kralj Jugoslavije. 

Bio je drugi sin Petra Prvog Karađorđevića i knjeginje Zorke, ćerke crnogorskog kralja Nikole Petrovića

Tragično je izgubio život u Marseljskom atentatu 9. oktobra 1934. godine. Nasledio ga je najstariji sin Petar, ali je zbog njegove maloletnosti zemljom do 1941. godine vladalo namesništvo na čijem je čelu bio Aleksandrov rođak knez Pavle

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro