OTVOREN FESTIVAL RUSKO-SRPSKOG ZANATSTVA: U galeriji Progres u Beogradu održava se manifestacija posvećena ruskom suveniru "babuški"!

 

 

Festival rusko-srpskog zanatstva "Novogodišnji vašar" otvoren je danas u galeriji Progres u Beogradu, a manifestacija koja se održava po deveti put ove godine posvećena najpoznatijem ruskom suverniru - ''babuški''.

Do 13.januara biće izloženi dekorativni predmeti i rukotvorine starih zanata Rusije i Srbije od nakita, ukrasnih figura i ćilima do šubara, šalova i majica sa likom Vladimira Putina.

Festival je otvorio prvi sekretar ambasade Rusije u Beogradu Nikolaj Pomilujko koji je istakao je da je izložba rusko-srpskog zanatstva, koji se održava deveti put, postala ''lepa tradicija'' što, kaže, svedoči o interesovanju srpske javnosti za taj događaj.

''Posetioci mogu da se upoznaju sa starim ruskim i srpskim zanatima i jača kulturnu i istorijsku bliskost naših naroda'', naveo je Pomilujko i dodao da će ambasada Rusije i dalje učestvovati u organizaciji izložbe.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kazao je da je otvaranje festivala značajan datum za naš turizam i za Beograđane koji, kaže, gaje posebnu naklonost prema ovakvim izložbama.

 


Istakao je da je rusko tržište veoma značajno za prestonicu i da je ruskim turistima poslednjih pet godina Beograd među prvih deset destinacija. 

''Nastavićemo da se još intenzivnije predstavljamo na ruskom tržištu. Ove godine smo učestvovali na nekoliko sajmovima u Rusiji, imali smo posebne promocije u Moskvi, dok je, s druge strane, Beograd ugostio novinare i turističke radnike iz Rusije'', rekao je Popović.

Predstavnik Udruženja narodne umetnosti i zanatstva Sankt-Petersburga Vladimir Savčenko rekao je da je tema ovogodišnjeg festivala ruska babuška čiji je prvi primerak napravljen pre 120 godina.

''Babuška je simbol našeg zanatstva, ali i simbol ruskog naroda koji i danas opstaje'', kazao je Savčenko i pozvao Beograđane da posete izložbu.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović naveo je da od početka podržava susret srpsko-ruske kulture, tradicije i običaja i sve što je u funkciji očuvanja nacionalnih identiteta dva naroda.

''Svaki put se iznova radujemo ovoj izložbi koja je u poslednje tri godine prikazana i u Republici Srpskoj, u Prijedoru, Banja Luci, Bijeljini i Trebinju. Za nas u Republici Srpskoj svaki susret kulture, tradicije i privrede ruskog i srpskog naroda ima poseban značaj'', istakao je Cicović.

Organizatori su festivala su Udruženje narodne umetnosti i zanatstva Sankt-Petersburga i Lenjingradske Regije „NVO Dvorana Zanata“, uz podršku ambasade Rusije i Turističke organizacije Beograda i u saradnji sa Udruženjem starih umetničkih zanata.
 

 

Izvor: Kurir
Foto: Instagram/wayneandvirginiamunden , bassett_hound2001

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije - Live  
02:30  Posle ručka