29°C

Beograd

MILUTIN FOLIĆ: "Na konkurs za uređenje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice, stiglo je 25 radova domaćih i stranih arhitekata"!

Na konkurs za uređenje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice, koji je Grad Beograd nedavno raspisao, stiglo je 25 radova domaćih i stranih arhitekata, izjavio je danas gradski urbanista Milutin Folić.

O pobedniku konkursa žiri u petočlanom sastavu počinje da odlučuje sutra,18. januara, a pobedničko rešenje biće poznato 31. januara, rekao je Folić, koji je i jedan od članova žirija.

On je podsetio da je ideja da Savski trg bude novi glavni trg srpske prestonice, odnosno centar grada.

Zgrada nekadašnje železničke stanice najverovatnije će postati Istorijski muzej Srbije, a prostor ispred tog zdanja potpuno preuređen i krasiće ga spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, pojasnio je Folić i naveo da je na platou iza železničke stanice planirana izgradnja javne podzemne garaže i još jednog objekta kulture.

Kako je pojasnio, saobraćaj će ići po "obodu" trga, uz bolnicu "Sveti Sava" i hotel "Beograd", dok će ostali deo biti pešački, uz zadržavanje postojećih trasa tramvajskog saobraćaja.

Naveo je da će potpuno biti rekonstruisana Savska ulica i dodao da će Karađorđeva ulica, čija je obnova u delu od Beton hale do Brankovog mosta počela u novembru prošle godine, biti rekonstruisana i na potezu od Brankovog mosta prema Savskom trgu.

"Uređenjem Savskog trga jasno se daje do znanja da je jedan od prioriteta razvoja Beograda spuštanje na reke. Rekonstruisani su Slavija i Cvetni trg, obnova Trga Republike je uveliko u toku, a uređenjem Savskog trga daje se konkretan doprinos tome da Beograd konačno silazi na reke", rekao je Folić.

Naveo da je konkursom obuhvaćeno i uređenje trougaonog parka kod Beogradske zadruge, između Karađorđeve i Ulice Braće Krsmanović.

"Uređenje tog parka označiće i na tom delu spuštanje Beograda na reku zato što će, sa jedne strane, Ulica Braće Krsmanović biti zatvorena za saobraćaj i tuda će se izlaziti do reke, a sa druge strane, Ulicom Kraljevića Marka građani će moći da se spuste od jednog od najvećih saobraćajnih čvorišta - Zelenog venca", dodao je Folić.

Izvor: Tanjug
Foto: Twiter/ARGO Hotel Belgrade

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar