26°C

Beograd

PRVI "SRPSKI MARATON" Dirljive scene na stazi! Trijumf Teodore Simović! (FOTO, VIDEO)

Posle onog tradicionalnog prolećnog, Beograd je dobio i svoj jesenji maraton pošto je danas, tačno u 10.00 časova sa prostora ispred "Štark arene", startovao Komtrejd srpski maraton, u kojem je učestvovalo više hiljada Beograđana, ali i gostiju iz cele Srbije i inostranstva.

Nešto pre 13 časova na cilj su stigli i najbrži maratonci i maratonke, a prva mesta su osvojili naša Teodora Simović i Kenijac Ndiva Čerutik.

- Želim da vas pozdravim ispred Atletskog saveza Srbije (ASS) i da vam poželim dobrodošlicu na prvi Komtrejd Srbija maraton. Ovo je ujedno i Balkanski šampionat u maratonu. Trkačima želim što bolja vremena - rekao je prvi čovek ASS i Komtrejda Veselin Jevrosimović.

Na startu su se našli maratonci i polumaratonci koji su krenuli na svoje staze od 21, odnosno 42 kilometra po novobeogradskim bulevarima, uz kratki prelaz u stari deo grada, kod Petlje "Radnička" na Adi Ciganliji.

Pored domaćih trkača, došli su i gosti iz Kenije, Bugarske, Albanije, Severne Makedonije, ali je njihov broj ipak znatno manji nego na tradicionalnom Beogradskom maratonu.

Četvrt sata kasnije startovala je i Trka zadovoljstva na pet kilometara u kojoj učestvuju rekreativci, viđene su čitave porodice, pa i očevi koji su mališane gurali u kolicima. Kako kažu "ima li bolje šetnje sa decom nego na maratonu".

Svi oni će se na kraju sjatiti u "Štark arenu" gde je cilj svih učesnika i gde je u toku veliki sportsko-zabavni program, a ulaz je slobodan.

Neke scene posebno su privukle pažnju učesnika, ali i publike, poput one u kojoj je jedan mladić gurao u kolicima svog bolesnog druga, a osmesi im nisu silazili sa lica.

Kako su prolazili ulicama, tako su sa svih strana dopirali aplauzi publike na trotoarima.

Inače, kako profesionalcima, tako i rekreativcima, prilično problema zadavao je jak vetar koji danas duva u prestonici, pa je čak na nekoliko mesta poobarao saobraćajnu signalizaciju.

Zbog maratona na Novom Beogradu sve do 16.00 časova biće zatvoren veliki broj saobraćajnica, a izmene će pretrpeti čak 38 linija javnog gradskog prevoza

Trijumf Teodore Simović u maratonu

Pobednik Komtrejd srpskog maratona u muškoj konkurenciji je Ndiva Čerutik iz Kenije (2:19.19), drugo mesto zauzeo je njegov sunarodnik Nelson Kipkogee sa vremenom 2:19.58, dok je treći bio Moldavac Maksim Raileanu 2:21.11.

Čast srpske atletika odbranila je kod maratonki Teodora Simović koja je pobedila sa vremenom 2.42.30, druga je stigla Helen Kimutai (2:54.07), a treća Marinela Nineva iz Bugarske (2:54.47).

Dupla pobeda Kenijaca u polumaratonu

U polumaratonskoj trci trijumfovali su Kenijci. Kod dama Neli Jepčumba je završila prva (1.13.02), ispred naše veteranke Olivere Jevtić (1.14.05), dok je treća bila Rut Nundu Mbata - 1.17.29. Kod muškaraca najbrži je bio Kenijac Metju Kosgei sa vremenom 1.08.55, a sledili su ga Milan Mitrović sa 1.10.11 i Elijah Mutuku Vambua (1.11.13) takođe iz Kenije.

Aleksa i Biljana najbrži na pet kilometara

U trkama na pet kilometara pobedili su Aleksa Milanović kod muškaraca (16:39) i Biljana Cvijanović kod dama (18:00). Iza njih su stigli Miroslav Dukadinović (16:41) i Dušan Krstić (16:55), dok su kod pripadnica lepšeg pola mesto na podijumu još zauzeli Nataša Ćulavić (19:21) i Katarina Milosavljević (19:36).

Izvor: Blic.rs
Foto: Youtube/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar