Izvor:
29.11.2019 u 18:24
0

SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA: Usvojen najveći u istoriji budžet Beograda!

DANAS VELIKI DAN U BEOGRADU: Usvaja se budžet prestonice!

Usvajanjem nekoliko važnih odluka, među kojima je i budžet za narednu godinu, završena je sednica Skupštine grada Beograda.

Odbornici su usvojili budžet koji je, kako je rečeno, najveći u istoriji Beograda i, zajedno sa budžetima gradskih opština, iznosi oko 143 milijarde dinara.

U narednoj godini najviše sredstava biće potrošeno za delatnost drumskog i železničkog saobraćaja i to za funkcionisanje javnog prevoza putnika u gradu, nabavku vozila za prevoz putnika u javnom saobraćaju i za ulaganja u putnu infrastrukturu, i to u iznosu oko 53,5 milijardi dinara.

U oblasti predškolskog obrazovanja i vaspitanja planirana su sredstva u iznosu od oko 18 milijardi dinara i to za funkcionisanje ustanova, subvencije privatnim vrtićima, tekuće i kapitalno održavanje i izgradnju 17 novih vrtića.

Za osnovno i srednje obrazovanje planirani su rashodi i izdaci u iznosu od 7,6 milijardi dinara, a kada su u pitanju socijalna davanja, planirana su sredstva u iznosu od skoro pet milijardi dinara.

Gradski odbornici usvojili su nekoliko predloga planova detaljne regulacije i predloga za izradu takvih planova, kao i odluku o uspostavljanju saradnje između Beograda i Beča.

Usvojena je i izmena Odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji opštine Čukarica prema kojoj je krak Ulice Stevana Filipovića promenjen i ubuduće će se zvati Taraiška ulica, po jednom delu naselja Železnik.

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda je odlučila da se po hitnom postupku promeni ime tog kraka, koji je početkom ove godine nazvan po Emilu Perški, nakon što se u medijima pojavila vest da je reč o nekadašnjem zvaničniku režima Nezavisne Države Hrvatske.

Odbornici su usvojili i izmene i dopune Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja koje predviđaju da od sledeće godine svaka žena u Beogradu koja ima drugo rođeno dete dobije dodatnih 10.000 dinara.

Takođe, usvojene su i izmene i dopune Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, u cilju uvođenja usluge pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju.

Odlučeno je da će u Beogradu biti podignut spomenik Diani Budisavljević koja je spasila nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu, a nalaziće se na Savskom keju, uz Karađorđevu ulicu, na potezu od Brankovog mosta prema Beton hali.

Takođe, odbornici su usvojili i Odluku o podizanju spomenika graditeljima Beograda i učesnicima svih omladinskih radnih akcija.

Izvor: Tanjug
Foto:Wikipedia/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter