Izvor:
01.12.2019 u 21:35
0

BEOGRADSKI ZOO VRT OSTAO BEZ NAJSTARIJEG TIGRA: Uginuo BAJKAL nakon 20 godina!

Iz cirkuske torture spasen je i donet u Srbiju, a u poslednjih nekoliko meseci vodio je mučnu borbu sa zdravljem.

Jedan od kaveza beogradskog zoološkog vrta ostao je prazan, jer je jedan od njegovih najpoznatijih stanovnika, sibirski tigar uginuo. Bajkal, kako mu je bilo ime, imao je 20 godina.

Iz cirkuske torture spasen je i donet u Srbiju, a u poslednjih nekoliko meseci vodio je mučnu borbu sa zdravljem.

I pored velikog zalaganja veterinara kao i svih zaposlenih, Bajkal je zauvek napustio ovaj svet.

– Potvrđujemo uginuće našeg tigra Bajkala. Životinja je bila izuzetno stara (20 godina), a smrt je nastupila kao posledica starenja i gerijatriskih procesa. Razvio se adenokarcinom na bubregu, što je dovelo do otkazivanja istih, kao i multisistemskih problema – potvrđeno je iz Beo zoo-vrta.

Panika zbog stanja tigra, a samo je bio star i bolestan

U aprilu ove godine, sada pokojni Bajkal našao se u žiži javnosti, jer su fotografije njega iznurenog i starog dospele na društvene mreže, pa su se mnogi pitali u kakvim on to uslovima obitava.

Tada su iz Beo zoo-vrta objasnili da razloga za napade na optimalnost uslova i brigu nema, jer je Bajkalovo zdravstveno stanje bilo loše.

– Pre više od godinu dana, urađeni su detaljni pregledi, zajedno sa profesorima Fakulteta veterinarske medicine. Urađen je ultrazvučni pregled organa, hemataloška i biohemijska analiza krvi i tom prilikom otkrivene su velike cistične promene na unutrašnjim organima, jetri, bubrezima, ali je odlučeno da eventualna operacija ne bi dala željene rezultate i životno bi ugrozila životinju – rekli su pre osam meseci iz Beo zoo-vrta.

Sibirski tigar je duže vreme, uz redovne obroke, dobijao vitaminsku terapiju koja je pomagala u ublažavanju tegoba. Dobijao je propisane količine hrane svakodnevno i nije bilo govora o zanemarivanju.

– Preporuka nakon urađenih analiza bila je da se razmisli o eutanaziji, ali kako Beo zoo vrt uvek pokušava do poslednjeg trenutka da izbegne takvo rešenje, odlučili smo da dodatnom pažnjom i negom pokušamo da olakšamo teško stanje u kojem se naš tigar nalazi. Na kraju hteli bismo da da napomenemo da svakodnevnu brigu o svim našim životinjama vode zaposleni i veterinari i sa istom pažnjom se ophode prema svakoj od njih – rečeno nam je tada iz Beo zoo vrta.

Telegraf.rs
Foto: youtube/printscreen/

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter