Izvor:
03.12.2019 u 12:54
0

LJUDI MOJI DA LI JE OVO MOGUĆE Svaki treći oboleo od ove zaraze, 700 novih slučajeva

Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole redovno se kocka, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta "Batut". Poslednjih decenija beleži se rast igara na sreću, zbog čega su podaci istraživanja očekivani, rekla je za RTS dr Olivera Sbutega Filipović iz Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti. Pod dijagnozom patološkog kockanja u Specijalnoj bolnici za lečenje bolesti zavisnosti vodi se 700 kartona, istakla je dr Olivera Sbutega Filipović.

– U našoj zemlji se beleži porast patoloških kockara i, zbog sve većeg priliva pacijenata, u našoj bolnici je 2010. godine otvoren Centar za nehemijske zavisnosti – kaže Sbutega Filipović.

Simptomi koji ukazuju na zavisnost od kockanja vidljivi su kada osoba ne može da se odupre impulsima kockanja, bez obzira na posledice u ličnom, porodičnom, socijalnom i zdravstvenom domenu.

– Kada se jave dugovi ili, kada su u pitanju mlađi, neredovnost i popuštanje u školi – treba da posumnjamo da je bolest počela da se razvija, istakla je dr Sbutega Filipović.

Dodala je da pacijenti obično dolaze prinudno, na podsticaj porodice ili poslodavca, ali da se dešava da dođu i samoinicijativno.

– Problem je što pacijenti dođu sa razvijenom dijagnozom bolesti sa 18 godina, a to znači da su sa istom krenuli mnogo ranije. Naši podaci govore da se bolest javlja krajem osnovne odnosno početkom srednje škole – navela je Sbutega Filipović.

Ne postoji generalna procena kako izgleda pacijent koji boluje od ove bolesti, jer su njihove priče različite, kao i starosna dob, stepen obrazovanja, ekonomski status. Patološko kockanje leči se psihoterapijskim tretmanima, koji su kombinacija kognitivno-bihevioralne i porodično-sistemske terapije, gde se pacijenti uče kako da ponovo kontrolišu svoje ponašanje. Lečenje ukupno traje oko dve godine – prve godine pacijent dolazi sa članom porodice dva puta nedeljno, a narednih godinu dana pacijenti nastavljaju tretman u rehabilitacionim grupama. Bolesti zavisnosti spadaju u kategoriju hroničnih bolesti koje traju čitav život, zbog čega se pacijenti uče kako da kontrolišu svoju bolest, a da žive sa njom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter