Izvor:
23.06.2017 u 01:45
0

NOVI SIMBOL BEOGRADA: Zastava na Ušće stiže u novembru!

Ogroman jarbol sa kog će se vijoriti srpska zastava, vidljiva iz svih delova Beograda, naći će se u parku "Ušće" već u novembru. Radove će se izvoditi prema projektu poznatog danskog arhitekte Jana Gela. Prema planovima državnog i gradskog vrha, prostor između tržnog centra i Malog ratnog ostrva postaće prepoznatljiv simbol prestonice i cele Srbije.

U cilju jačanja kulta zastave, park "Ušće" dobiće trobojku na jarbolu visokom 120 metara. Oko novog simbola Beograda prostiraće se veliki plato na kome će se naći 13 pravougaonih i tri kružne aleje sa cvećem. Postolje oko jarbola biće prekriveno mermernim pločama.

– Grad će podići jarbol, postaviti zastavu i urediti okolinu parka koji će postati još jedno mesto za uživanje Beograđana i gostiju – rekao je za "Novosti" gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Na prostoru uz desnu dunavsku obalu, od Brankovog mosta do Zemunskog keja, sa kog će se zavijoriti državno znamenje, do sada se nalazila baza Rečne flote Vojske Srbije. Umesto toga novi park, koji bi sa pločnikom i okolnim klupama izgledao kao amfiteatar, biće mesto za održavanje državnih počasti i ceremonija kakve su one za Sretenje, Dan Vojske Srbije, Dan pobede…

Prema zamisli danskog arhitekte Jana Gela, ovaj prostor zauzimaće 80 hektara i biće podeljen u sedam tematskih zona. Planirani su i promenada, biciklistička staza, mesta za zabavu, šetnju.

Na izgradnji jarbola, Grad Beograd radi sa republičkim institucijama, a sama ideja za njegovu gradnju potekla je od predsednika Aleksandra Vučića. Narednih mesec dana sledi javna nabavka za projekat i izvođenje radova, a sami radovi biće izvedeni na jesen.

MUZIKA I NAUKA

U NOVOM parku postojaće i šetalište posvećeno muzici sa nekoliko otvorenih prostora za festivalske događaje, igraonice, pa i staza slavnih. Staze će povezivati Muzej savremene umetnosti i niz eksponata i skulptura.

Novosti
Foto: Facebook

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter