Izvor:
18.07.2017 u 14:49
0

KO ĆE BITI KANDIDATI ZA GRADONAČELNIKA BEOGRADA? Oni bi da se bore za ovu funkciju! (foto galerija)

Počele su pripreme za beogradske izbore, a pitanje koje izaziva najveću pažnju je ko će biti kandidati za gradonačelnika prestonice. Do sada su samo Aleksandar Šapić i Čedomir Jovanović obelodanili da će ući u trku za prvog čoveka Beograda, moguće je da sreću okuša i jedan bivši gradonačelnik, a nije isključeno da na njima učestvuje i jedna poznata nestranačka ličnost. Ipak, najveća misterija je ko će biti kandidat najveće stranke SNS-a i da li će ga podržati socijalisti.

Početkom sledeće godine biće održani redovni izbori u Beogradu, a trku za gradonačelnika, koja važi za drugu najjaču funkciju u zemlji, neće trčati većina lidera stranaka, niti aktuelni gradonačelnik Siniša Mali, koji je na tu poziciju došao kao kandidat naprednjaka.

I upravo tu leži najveća nepoznanica – koga će lider SNS Aleksandar Vučić odrediti kao potencijalnog naslednika Malog i da li će vladajuća većina na republičkom nivou imati jednog kandidata za gradonačelnika ili će SPS, kao i do sada, kandidovati nekog svog funkcionera.

Do sada su se dva imena pominjala u političkim krugovima. Još od dolaska naprednjaka na vlast Nikola Selaković figurira kao kandidat za prvog čoveka Beograda, a naročito kada je posle izbora 2016. godine ostao bez ministarske funkcije. Selaković je nedavno postavljen za generalnog sekretara predsednika Srbije, ali to opet ne isključuje mogućnost da ga naprednjaci kandiduju za gradonačelnika.

Ambiciju da bude prvi čovek Beograda ima i Goran Vesić, gradski menadžer, koji je prethodnih meseci naročito intenzivirao svoje aktivnosti na terenu, a u medijima se daleko više eksponira i od samog gradonačelnika. Ipak, u istraživanjima javnog mnjenja ne stoji baš najbolje i pitanje je da li bi rukovodstvo SNS-a sa njim rizikovalo. Postoji mogućnost da naprednjaci, kao i na prethodnim izborima, izađu sa timom u kampanju, a da ime kandidata ne saopšte javnosti.

Mnogo veća gužva je na strani opozicije, koja sasvim sigurno neće izaći na izbore u dve kolone, što je bio prvobitni cilj. Kako sada stvari stoje, biće bar pet opozicionih kandidata za prvog čoveka Beograda.

Među njima će se sigurno naći Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd i nekadašnji vaterpolista. On je izjavio da ako ne bude mogao da bude gradonačelnik prestonice, neće biti ni na jednoj funkciji u gradu, kao i da će na izbore izaći sam. Šapić je najavio i da će posle izbora razgovarati sa svima, pa i sa SNS-om, što možda i nije neočekivano, s obzirom da je opštinsku vlast formirao sa radikalima.

Posle četvorogodišnje pauze mesto u beogardskoj skupštini pokušaće da izbori LDP, a iz te partije saopšteno je da će njihov lider Čedomir Jovanović biti kandidat za prvog čoveka prestonice. Ta partija je na prošlim izborima u Beogradu, dobila svega 3,1 odsto glasova i nije prešla cenzus, a mnogo veće šanse, ukoliko ne dogovore koaliciju, ne daju joj se ni sada. Većina opozicionih stranaka, međutim, ne želi u savez sa Jovanovićem, uz objašnjenje da je on lažna opozicija.

O učešću na beogradskim izborima ozbiljno razmišlja i Dragan Đilas, nekadašnji gradonačelnik Beograda i lider DS, koji bi ovog puta u izbornoj trci (ako se na to odluči) učestvovao sa svojom grupom građana.

Đilas bi drugim opozicionim kandidatima ozbiljno mogao da pomrsi račune, budući da je, po mnogima, ostavio veliki trag kada je reč u rukovođenju prestonicom i rezultatima koje je ostvario. Ipak, on još nije doneo konačnu odluku da li će učestvovati na izborima.

Mogućnost da bude kandidat za gradonačelnik najavio je i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, ali nije poznato ko će ga za tu poziciju kandidovati. Šabić je izjavio da dobija sugestije od građana i političara da se kandiduje, a prema našim saznanjima ranije je o tome razgovarao sa Sašom Jankovićem, liderom Pokreta slobodnih građana. Ipak, pitanje je da li ta ponuda i dalje važi. Šabić, inače, ima političkog iskustva i u Vladi Zorana Đinđića bio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Verovatno je da će pokret Saše Jankovića na izbore izaći u koaliciji sa DS-om i SDS-om, a demokrate bi za gradonačelnika kandidovale ili Sretu Malinovića, generala i legendarnog ratnog komandanta RV i PVO, ili Tamaru Tripić, potpredsednicu stranke.

Malinović se učlanio u DS kao podrška Draganu Šutanovcu, a procena je da bio bio dobar izbor, jer može dobrim delom da uđe i u biračko telo naprednjaka jer kombinuje i patriotsku i proevropsku notu u svojim stavovima.

Sa druge strane, Tripićevu podržavaju pojedini opštinski odbori u Beogradu, jedna je od osnivača Demokratske omladine i svojevremeno je bila bliska saradnica Zorana Đinđića.

Međutim, nije isključeno da kandidat za gradonačelnika na kraju ipak bude neko treći, jer se pitaju i potencijalni koalicioni partneri, a to su u ovom slučaju Saša Janković i Boris Tadić.

Odluku o samostalnom učešću na izborima nedavno je doneo pokret Dosta je bilo, a pre nešto više od pola godine lider DJB Saša Radulović najavio je da će se on kandidovati za prvog čoveka Beograda. Ipak, u intervjuu za "Blic" on je rekao da će ta odluka biti doneta na stranačkim izborima.

DJB je inače u Beogradu imao najjače uporište svojih birača tokom 2016, ali im je popularnost značajno opala od početka godine, što se najbolje moglo videti na predsedničkim izborima, na kojima je Radulović osvojio svega 1,4 odsto glasova.

Izvesno je i da će kandidat za gradonačelnika ispred SRS-a biti Miljan Damjanović, a čeka se da još neki pokreti donesu odluku o učešću u izbornoj trci.

Ljubiša Beli Preletačević izjavio je nedavno da još ne zna da li će se kandidovati i da će "odlučiti pomoću intuicije, jer je ona jača od svega".

Ne zna se ni kako će Vuk Jeremić učestvovati na beogradskim izborima, da li samostalno ili u koaliciji, ali je sigurno da on neće biti kandidat za gradonačelnika. Spekuliše se da o učešću u izbornoj trci pregovara sa Sašom Jankovićem, ali i sa krajnje desnom opcijom – pokretom Dveri.

Blic
Foto: Twitter/Printskrin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter