Izvor:
05.08.2017 u 01:55
0

TROPSKE NOĆI U BEOGRADU: Evo zašto su drugi gradovi u Srbiji za 10 stepeni hladniji!

Tokom tropskih dana kada vrućine otežavaju svakodnevne aktivnosti, svi se kao po pravilu raduju noćima kada bi temperatura trebalo da padne, a vreme postane podnošljivije.

To, međutim, nije slučaj i sa Beogradom. Tako je prekjuče u 6.00 ujutro u prestonici bila temperatura od čak 24 stepena, u Novom Sadu 21, Nišu i Kragujevcu 17, Kruševcu 16, a Leskovcu samo 13.

Da Beograd predstavlja grad u kojem je razlika između dnevne i noćne temperature znatno manja u odnosu na druge gradove potvrdili su i meteorolozi, a glavni krivac za to je beton kojim su Beograđani okruženi.

– Beograd predstavlja toplotno ostrvo zbog količine zgrada i betona koji ne stignu da se ohlade tokom noći. Ako pogledate druge gradove okružene planinama, videćete da je razlika u dnevnoj i noćnoj temperaturi znatno veća – objašnjava Đorđe Đurić iz “Weather2umbrella”.

Osim toga, jutarnja temperatura u Surčinu iznosila je 20 stepeni, dok je u centru ona bila za četiri stepena viša. Ti podaci su još jedan od pokazatelja da su u tropskim danima najveći neprijatelji Beograđana beton, asfalt, zgrade i industrijska zona.

Dobra vest je da nije baš u svim delovima grada tako, te postoje naselja u kojima se može naći spas od vrelina.

– Mesta u kojima ima više zelenila i šuma znaju biti hladnija i po nekoliko stepeni. To je slučaj sa podavalskim naseljima, Košutnjakom, Zvezdarom koji obiluju zelenilom. Na Novom Beogradu bi takođe mogla biti bolja situacija. Iako je on sačinjen od blokova, zbog prisustva reka i zelenih ostrva visoke temperature su podnošljivije – kaže Đurić.

On još ističe da je najtoplije u centru grada u Kneza Miloša, na trgu Slavija, na Terazijama i Vračaru.

Blic.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter