Izvor:
07.10.2017 u 14:48
0

SUSRET U BEOGRADU KOMPLIMENT ZA SRBIJU? Sastanak američkog i ruskog diplomate! (foto)

Važan sastanak ruskog i američkog diplomate o primirju na istoku Ukrajine biće održan danas u Beogradu.

Portparol Stejt departmenta potvrdio je za Glas Amerike da će se specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u Donbasu, Kurt Volker i pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov sastati danas u Beogradu.

Kako navode iz Stejt departmenta, tema razgovora je implementacija sporazuma iz Minska. Iz američke ambasade u Srbiji naveli su da je Beograd pogodno i gostoljubivo mesto za ovakvu diskusiju, pišu beogradski mediji. "Više od 10.000 ljudi ubijeno je u konfliktima na istoku Ukrajine. Razgovori koji će biti održani u Beogradu deo su mnogobrojnih multilateralnih napora da se taj konflikt reši. Sjedinjene Američke Države zahvalne su srpskoj vladi čije je gostoprimstvo učinilo Beograd pogodnim i gostoljubivim mestom za takvu diskusiju", rečeno je iz američke ambasade u Beogradu za "Blic". Iz američke ambasade i za "Večernje novosti" je potvrđeno da će se specijalni izaslanici sresti u Beogradu kako bi razgovarali o bržoj implementaciji sporazuma iz Minska.

Tačno vreme i lokacija susreta za sada se drže u tajnost, navodi list.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je takođe da će u Beogradu biti održani predstojeći razgovori između Surkova i Volkera.

– Sama činjenica da su te dve velike sile odabrale Beograd kao mesto gde će se sastati, govori da imamo drugačiji spoljnopolitički položaj nego kako je to bilo ranije – rekao je Dačić za Radio televiziju Vojvodine.

Specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u Donbasu, Kurt Volker, objavio je na svom Tviter nalogu da će se 7. oktobra sastati sa pomoćnikom ruskog predsednika Vladislavom Surkovom u Beogradu. "Sastaću se s ruskim kolegom u oktobru u Beogradu, kako bi razgovarali o bržoj implementaciji Minska i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine", objavio je Voker na Tviteru u četvrtak.

– U ovom slučaju pregovori nemaju za cilj postizanje bilo kakvih specifičnih rezultata. Ovo je proces sinhronizacije dve strane, pozicija, razmene infromacija – rekao je Peskov, preneo je TAS S.

Peskov je naveo da je, bez obzira na to, važno da Vašington dobije informaciju iz prve ruke od država, koje čine Normandijsku četvorku (Rusija, Nemačka, Francuska i Ukrajina).

"Minsk" se odnosi na sporazum iz februara 2015. godine, potpisan u beloruskoj prestonici, kojim se traži prekid vatre u istočnom delu Ukrajine, Donbasu, te su određeni dalji koraci da se okončaju sukobi.

Ovo će biti drugi sastanak Volkera i Surkova, koga je predsednik Rusije Vladimir Putin delegirao za razgovore o sukubima u istočnoj Ukrajini.

Prvi put su razgovarali 21. avgusta ove godine u Minsku, Belorusija. Volker je u međuvremenu odbio da se sastane sa Surkovom u Rusiji, a Surkovu je zabranjen ulazak u Evropsku uniju, u okviru sankcija Moskvi.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter