Izvor:
20.10.2017 u 15:19
0

RENOVIRAN MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI: Otvara se danas posle 10 godina!

Renovirana zgrada Muzeja savremene umetnosti (MSU), koja je deset godina bila zatvorena za javnost zbog rekonstrukcije, biće otvorena u petak izložbom "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU".

Prvih sedam dana, publici će biti omogućeno da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan.

Kolekcija muzeja formira se još od 1958. godine, od vremena osnivanja Moderne galerije, sa ciljem da se što bolje predstave najznačajniji umetnici, razdoblja, pokreti i tendencije umetnosti 20. veka na prostoru Balkana, Srbije i šire.

Danas, kolekcija muzeja broji više od 8.000 dela i predstavlja jedinstven prikaz razvoja umetničkog stvaralaštva 20. i 21. veka na pomenutim područjima.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da će MSU postati mesto hodočašća gostiju iz čitavog sveta i dodao da je to dokaz da je Vlada Srbije održala reč da će rekonstruisana zgrada muzeja biti otvorena za javnost tačno na godišnjicu, jer je Muzej savremene umetnosti otvoren 20. oktobra 1965. godine.

"Kada je 2016. godine tadašnji premijer Aleksandar Vučić u svom ekspozeu stavio veliki akcenat na završetak radova na rekonstrukciji Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, to je bio jasan signal da će i Vlada i Ministarstvo kulture dati snažan doprinos svim aktivnostima koje bi vodile u tom pravcu", rekao je Vukosavljević.

"Verujem da će u decenijama ispred nas to mesto na Ušću biti mesto hodočašća brojnih gostiju i posetilaca iz zemlje, regiona i iz celog sveta. Beograd se ponovo snažnim koracima vraća na mapu značajnih kulturnih lokacija u ovom delu sveta", istakao je ministar.

Zgrada MSU, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, za publiku je zatvorena 2007. kada je otpočela prva faza rekonstrukcije i adaptacije.

Obnova te reprezentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade.

Muzej je nakon radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima.

Vukosavljević je istakao da su Vlada i Ministarstvo kulture tokom dve godine za potrebe rekonstrukcije MSU-a izdvojili oko 680 miliona dinara.

Prethodno je za rekonstrukciju krova dato oko 400 miliona dinara, te ukupna suma izdvojena u proteklih 10 godina za rekonstrukciju MSU-a iznosi oko milijardu dinara.

Izvor: Mondo
Foto: instagram/msub_mocab

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter