Izvor:
31.10.2017 u 16:02
0

BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE: U Srbiji će nastupiti plesne trupe iz Izraela, Hong Konga i Sidneja!

15. Beogradski festival igre biće održan od 15. marta do 4. aprila 2018. Organizatori su saopštili prve učesnike koji će nastupati u Sava centru: Kompanija Dimitrisa Papajoanua, Vertigo iz Izraela, Balet Hong Konga i Sidnejska kompanija. Prodaja karata za te predstave počinje sutra.

Prva u nizu trupa koje će gostovati na ovoj sceni je Kompanija Dimitrisa Papajoanua iz Atine 15. marta. Papajoanu je danas verovatno jedan od planetarno najzanimljivijih i najtraženijih umetnika, kažu u BFI. On dolazi sa svojom postavkom "Veliki krotitelj", premijerno prikazanom u maju ove godine u Onazisovom centru u Atini. Kritičari kažu da se "komad otkriva kroz jedan i po sat lančane reakcije komičnih, lepih, senzualnih, erotičnih i magičnih slika koje ne prestaju da osvajaju do samog kraja, a ni dugo nakon završetka predstave".

Samo dva dana kasnije, 17. marta na istom mestu ćemo gledati čuvenu trupu Vertigo iz Izraela, koja po prvi put stiže u Srbiju. Koreografkinja Noa Verthajm, predstaviće se svojom najnovijom produkcijom "Jedan, Jedan i Jedan". Delo istovremeno otkriva intimni i spoljni svet, gradeći metaforičnu vezu između dalekog i bliskog, odnosno sebe i drugog. Komad slavi energiju, i još jednom potvrđuje jedinstvenost izraelske savremene igre.

Prvi će 23. marta nastupiti i Balet Hongkonga, i to u okviru turneje koja spaja London, Pariz, Beograd i Novi Sad. Tri vrhunska koreografa, Fei Bo, Edvard Lijang i Jorma Elo, udružili su se da svojim originalnim postavkama kreiraju predstavu za pamćenje. Od osnivanja 1979. godine, Balet Hongkonga je evoluirao u živu organizaciju scenskih umetnosti sa vrhunskim repertoarom koji se sastoji od niza umetničkih i tehnički izazovnih produkcija u izvođenju izuzetnih umetnika. Ansambl broji 50 igrača iz Hongkonga, Kine, Evrope i SAD, kao i iz drugih delova Azije.

Norveška kompanija Zero Visibility, vraća se u Beograd sa radom izuzetne koreografkinje Ine Kristel Johansen. Komad "Zaleđene pesme" tek čeka na svoju premijeru u Oslu, pa će nastup u Centru Sava, 25. marta, pred gledaocima koji će sedeti na sceni (kapacitet od oko 400 mesta), biti međunarodna premijera. Zanimljivo je da se radi o nagrađenom scenariju koji opisuje život na ostrvu Svalbard, jedom od najmirnijih mesta na planeti, gde postoji veliko skladište semena 120 metara unutar planine. U tom "trezoru sudnjeg dana", u sred večitog leda, deponovano je oko 840.000 uzoraka semena.

"Sidnejska kompanija igre je zapanjujuća. Svi igrači su u svom punom vrhuncu, telesno i emocionalno, potpuno posvećeni delima i osnaženi smelim i inovativnim koreografijama" navodi kritičar "Njujork tajmsa". Ovaj najpoznatiji australijski ansambl dolazi po prvi put u naš region, sa sjajnim triptihom koga čine dela Gabrijele Nenkajvel, Rafaela Bonačele i Čenga Cunga Lunga. Napore da se ovaj eksluzivni nastup dogodi u ovom delu Evrope, ukrstili su Beogradski festival igre sa predstavama u Centru Sava (4. aprila) i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, i Cankarijev Dom iz Ljubljane.

Cene ulaznica za predstave u Centru Sava kreću se u od 1.000 do 2.300 RSD i mogu se kupiti na blagajni ove dvorane.

Glavni program 15. Beogradskog festivala igre trajaće od 15. marta do 4. aprila 2018. godine. Realizaciju programa narednog festivala već su podržali Grad Beograd, Delegacija EU u Srbiji, ambasade i kulturni centri zemalja učesnica. Glavni partner Beogradskog festivala igre već jedanaest godina zaredom je kompanija Vip mobile.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter