Izvor:
10.11.2017 u 17:56
0

PARK U CENTRU BEOGRADA DOBIO NOVO IME: Od danas se nalazimo kod „Aleksandrova“!

Park u centru Beograda, koji se nalazi na prostoru od spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu do Ruskog doma u Beogradu, danas je poneo ime "Aleksandrov" po istoimenom ruskom ansamblu, koji će večeras nastupiti po 12. put u srpskoj prestonici.

Na ceremoniji imenovanja govorili su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Vukosavljević, na čiju inicijativu je park u centru Beograda poneo ime "Aleksandrov", rekao je da je povod za imenovanje tužno sećanje na tragediju u decembru prošle godine, u kojoj su život izgubila 64 člana hora Crvene armije.

On je istakao da "Aleksandrov" nije samo jedan od najvažnijih ansambala u svetu, već i veliki prijatelj srpskog naroda, koji je uz nas bio u najtežim trenucima.

– Ima velikih umetnika širom sveta, ali i velikih ljudi koje krase časne vrline, nema mnogo. Zbog toga je neobrisiv veliki trag ansambla ''Aleksandrov'' u sećanju srpskog naroda – naglasio je Vukosavljević.

On je rekao da Srbe i Ruse povezuje kolektivno pamćenje i velika žrtva koju su oba naroda dala u borbi za slobodu i integritet.

– Mi ćemo nastaviti saradnju u oblasti kulture sa Rusijom još intenzivnije i to će biti prilika ne da Srbija ili Rusija sede na dve stolice, kako neki vole da kažu, već da kao što su to i do sada činile sede zajedno, čvrsto i složno, na prestolu slovenske kulture, zajedno sa drugim slovenskim narodima. Mi to shvatamo kao svoju obavezu, istorijsu dužnost i osobito zadovoljstvo – naglasio je ministar Vukosavljević.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da u Moskvi, pored Kremlja, postoji još jedan park koji se zove "Aleksandrov" po Aleksandru Prvom, dok park u Beogradu i sam ansambl nose ime po Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu, autoru himne ŠSR-a i Rusije.

On je dodao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pre same ceremonije imenovanja parka, razgovarao o tome da taj prostor bude uređen po ugledu na Aleksandrovsku baštu u Moskvi i zahvalio Beograđanima i gradu Beogradu na poštovanju koje iskazuju prema Rusiji, ruskoj vojsci i ansamblu "Aleksandrov".

Mladenović je podsetio da su Beograđani u decembru pokazali koliko cene i koliko im je stalo do ansambla "Aleksandrov".

– Raznim postupcima smo pokazali i da ne zaboravljamo prijateljstvo i vezu koju imamo sa ruskim narodom i Ruskom Federacijom – rekao je Mladenović podsetivši na spomenik na Kalemegdanu posvećen mornarima koji su 1914. prvi stupili u odbranu Beograda i Srbije i na obnovu Ruskog nekropolja.

– Nismo zaboravili ni našeg velikog arhitektu Nikolaja Krasnova, ni ljude koji su oslobađali Beograd 1944. godine, koji su nam podarili slobodu, ni generala Ždanova, ni maršala Birjuzova koji su dali svoj život da mi danas živimo slobodno u svom gradu i svojoj zemlji. Nismo zaboravili ni cara Nikolaja Drugog Romanova, koji je svojim autoritetom spasao srpsku vojsku i doprineo da se pre 100 godina ona pobedosnosno vrati u Srbiju – istakao je Mladenović i podsetio da je na mestu parka "Aleksandrov" nekad bilo rusko poslanstvo.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnologije Nenad Popović, gradski menadžer Goran Vesić, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, predstavnici Ambasade Rusije i Ruskog doma i drugi.

Minutom ćutanja odata je pošta poginulim članovima ansambla "Aleksandrov", nakon čega su spomen tablu u parku otkrili umetnički rukovodilac ruskog ansambla Genadij Sačenjuk i načelnik ansambla Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički" Svetozar Vasileski.

Usledilo je intoniranje himni Rusije i Srbije, a zatim je muški hor ansamba "Aleksandrov" izveo pesme "Sveti rat", "Tamo daleko", "Aeklsandrovska pesma" i "Dan pobede", dok su članovi orkestra "Stanislav Binički" odsvirali kompoziciju "Beograde".

Predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda i Ambasade Rusije posadili su u parku breze kao simbol večnog života uz uverenje da je park "Aleksandrov" još jedna spona između dva naroda i dve države.

Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter