HIPODROM BEOGRAD: Staze nisu rekonstruisane više od decenije!

 

Zbog lošeg stanja hipodroma, povrede konja su sve češće, a entuzijasti iz Udruženja ljubitelja Beogradskog hipodroma smatraju da ovaj ponos Beograda može i mora da bude u boljem izdanju.

SA takmičenjem "Kostolac", održanim krajem septembra na Beogradskom hipodromu, zvanično je stavljena tačka na ovogodišnju skromnu trkačku sezonu. Entuzijasti iz Udruženja ljubitelja Beogradskog hipodroma, zahvaljujući kojima se i čuo topot konja na Carevoj ćupriji, sada sumiraju utiske. Osećaj ponosa zbog sačuvane vekovne tradicije, međutim, kvare im povrede životinja, koje su učestalije nego ikada i to zbog loših staza!

Prema rečima Aleksandra Radovanovića, osnivača Udruženja i vlasnika dva galopera, konjička arena mora biti mnogo bolja, odnosno idealna. Nekada se Beograd njome hvalio, a sada životinje na njoj završavaju karijeru zbog povreda.

- Procenat ozleda konja veći je ove sezone nego ranijih godina - kaže nam Radovanović. - Staze nisu ni na minimumu da bi se koristile za sportske aktivnosti. One su neravne, pune rupa, kamenja i grančica, koje niko ne čisti.

 Platno postavljeno između zemlje i peska, čija je uloga da pokupi višak vlage, viri na površini gotovo na svakom metru. Kojekakvi otpaci uronili su u peskovitu oblogu, a travnate površine odavno nisu pokošene. Da je situacija na Hipodromu alarmanta kada je reč o bezbednosti, svedoči i stručnjak Božidar Miloradović - trener kasača i vozač kola.

- Staze nisu rekonstruisane više od decenije. Galopske staze su duboke i neravne, kasačke tvrde. Najčešće su povrede tetiva i zglobova konja i sa time smo se suočavali tokom priprema za trke. Za vreme takmičarskih dana jednom je pukla plećka, a od toga goreg nema - objašnjava nam Miloradović.

Iako su zadovoljni što su samostalno pronašli sponzore i kompletno isplatili pobednike trka, Udruženje ljubitelja Beogradskog hipodroma poraženo je činjenicom da nadležno javno preduzeće "Hipodrom Beograd", kako tvrde, ne čini ništa da konjički sport "vrati u život".

- Hipodrom propada zbog sitnih interesa. Objekat je dostupan "divljim" školama jahanja, a ugostiteljski objekti iznajmljuju se u privatne svrhe - ističe Radovanović. - Preduzeće ne doprinosi poboljšanju nimalo, rukovodstvo ne pronalazi rešenja za probleme niti ima predloge. Delatnost im je organizovanje trka, a ni to ih ne interesuje. Da je tradicija prekinuta ove godine, svaka naredna sezona bila bi upitna. To nije smelo da se dogodi.

Ipak, deo problema na plećima je i saveza galopera, kasača i preponaša.

- Na čelu saveza ostao je stari kadar, koji se ne prilagođava današnjici - zaključuje Radovanović.

 

BEZ TRKE GRADA I OPŠTINE ČUKARICA

JP "Hipodrom Beograd" ove godine nije konkurisalo za novčana sredstva za održavanje tradicionalnih trka pod sponzorstvom Opštine Čukarica i grada Beograda. Ovu informaciju potvrdili su nam iz Opštine.

- Ukoliko nam se preduzeće obrati sa zahtevom za podršku u narednoj godini, mi ćemo se rado odazvati - naglasili su čelnici lokalne samouprave.

Inače, odgovore iz Hipodroma o daljim planovima za predstojeću sezonu.

 

NOĆU VOZE MOTORE

BUDUĆI da se kapije Hipodroma nikada ne zaključavaju, ulaz je dostupan svima. Malobrojni posetioci neretko šetaju stazom tokom treninga, što ometa dresere i džokeje. Upad pasa lutalica još je opasniji!

- Konji su veoma plašljive životinje. Psi ih jure i idu im pravo pod noge, što takođe dovodi do pada i povreda. Da vam ne pričam šta se ovde noću dešava... Stazom divljaju motociklisti - svedoči trener Božidar Miloradović.

 

Izvor: Večernje Novosti
Foto: instagram/abruzzl

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost