Izvor:
29.01.2018 u 18:34
0

BEOGRAD DOBIJA NOVI BULEVAR: Saobraćajnica sa šest traka, trostrukim drvoredom, biciklističkom stazom i parking-mestima trenutno se gradi na prostoru „Beograda na vodi! (foto)

Do kraja godine biće završena saobraćajnica koja će povezati Bigz i stari Savski most.

Centar Beograda dobiće novi bulevar. Saobraćajnica sa šest traka, trostrukim drvoredom, biciklističkom stazom i parking-mestima trenutno se gradi na prostoru "Beograda na vodi". Spajaće Bulevar vojvode Mišića kod Sajma i Karađorđevu ulicu, na mestu gde će novi most zameniti stari Savski most. Na oba ulaza biće po jedan veliki kružni tok.

Centralni bulevar biće kičma "Beograda na vodi" i protezaće se dva kilometra po sredini novog naselja.

Gradski arhitekta Milutin Folić kaže da je ovo prvi novi veliki bulevar u centru Beograda posle gotovo celog veka. Posebno je značajan jer će biti i alternativna saobraćajnica Savskoj ulici, čija rekonstrukcija će početi odmah posle probijanja ovog koridora.

– Beograd se vraća na pravilan način urbanističke gradnje, a to je da se prvo donesu planovi, izgradi infrastruktura, pa tek na kraju zidaju stambeni i poslovni objekti – priča Folić.

– Nažalost, prethodnih nekoliko decenija to nije bila praksa, kada su nastajala čitava divlja naselja, poput Kaluđerice, Jajinaca, Krnjače, za koja i dan-danas vodimo borbu da dobijemo kanalizaciju, vodu i puteve – objašnjava Folić.

Novi bulevar biće završen do kraja ove ili početkom sledeće godine.

– Suština urbanističkog plana je da ta saobraćajnica bude kičma Savskog amfiteatra, koja će "uvezati" sve naspramne ulice – kaže gradski urbanista.

Radovi na novoj saobraćajnici počeli su prošle godine. Završeno je nekoliko stotina metara kod Savskog mosta, a sada je u toku izgradnja centralnog dela.

– Novi savski bulevar biće širok 40 metara. Saobraćajnica će imati razdelno ostrvo sa drvoredom. Na jednoj strani bulevara nalaziće se biciklistička staza širine tri metra, postavljena između još dva drvooreda – opisuje Folić.

Trotoari će biti popločani granitnim pločama, kao u Knez Mihailovoj, a imaće i zelene površine i klupe za odmor. Noću će bulevar osvetljavati LED rasveta. Trenutno majstori izvode radove na instalacijama, sistemima za zalivanje i kišnu kanalizaciju, na odvodima upotrebljenih voda, na mreži pijaće vode, kao i elektro i telekomunikacionim instalacijama.

Kada se završe građevinski radovi, kroz centralni prostor "Beograda na vodi" ići će i linije javnog gradskog prevoza. Uz ovu saobraćajnicu već se priprema park veličine dva hektara, koji će zauzeti centralnu poziciju u Savskom amfiteatru.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva, Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter