Izvor:
02.06.2018 u 22:11
0

NESVAKIDAŠNJA POJAVA U CENTRU BEOGRADA: Bela čiopa se gnezdi u Knez Mihailovoj i na Terazijama!

Ptica bela čiopa, koja se gnezdi u planinskim klisurama i kanjonima istočne Srbije, primećena je u centru Beograda, što je nesvakidašnja pojava. Bela čiopa je počela i da se gnezdi u glavnom gradu, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).

Ornitolozi iz Društva su tokom maja meseca u više navrata posmatrali bele čiope u Knez Mihailovoj ulici i na Terazijama u jatima znatno češćih crnih čiopa.

Kako je naveo Aleksa Vukićević iz DZPPS susret sa belim čiopama u centru Beograda za njega je bilo pravo iznenađenje.

– Do ovog leta morao sam da putujem barem 200 kilometara da bih u najbližoj koloniji, na ulasku u Đerdapsku klisuru posmatrao bele čiope. Susret sa njima u srcu Beograda za mene je bio veliko iznenađenje. Ovaj nesvakidašnji nalaz podelio sam sa brojnim prijateljima na društvenim mrežama, a fotografi prirode napravili su i sjajne snimke ovih novopridošlica – rekao je on.

Bele čiope (Tachymarptis melba) se svrstavaju u najagilnije i najbrže svetske ptice koje, slično crnim čiopama, gotovo ceo svoj životni vek provode u vazduhu u kome love leteće insekte, pare se, odmaraju i čak spavaju.

Jedini period godine u kome se povremeno odmaraju, jeste kratak letnji period kada tokom šest sedmica podižu potomstvo.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter