Izvor:
07.06.2018 u 00:50
0

POČEO NADZOR NAD KOMARCIMA: Nije otkriven nijedan zaraženin!

Na teritoriji Beograda nisu registrovani zaraženi komarci groznicom Zapadnog Nila koji virus mogu da prenesu na čoveka. Zavod za biocide još u aprilu počeo je nadzor nad komarcima u Beogradu, a na teritoriji cele Srbije počinju ovog meseca.

Branislav Pešić iz Zavoda za biocide pojašnjava da ta ustanova radi nadzor, ali i suzbijanje komaraca. Komarci se love posebnim klopkama, a zatim se detektuje da li su zaraženi virusom Zapadnog Nila.

– Za sada nismo detektovali prisustvo virusa Zapadnog Nila – kaže Pešić i dodaje da je monitoring nad komarcima u Beogradu krenuo čim su se pojavili u aprilu, a da u ostalim gradovima i opštinama u Srbiji kreće ovog meseca.

– Nadzor u Beogradu radimo od aprila meseca kada su se pojavili prvi komarci i pratimo situaciju. Što se tiče ostatka Srbije monitoring krećemo ovog meseca – naglasio je on.

Pojašnjava da se klopke za komarce postavljaju na teritoriji celog Beograda i da se koristi zamrznuti ugljen dioksid koji imitira disanje čoveka i na taj način privlači komarce.

– Klopke se postavljaju u popodnevnim časovima i sakupljaju narednog jutra. Na taj način su obuhvaćene večernja i jutarnja aktivnost komaraca. Nakon sakupljanja komaraca radi se odvajanje uzoraka za PSR analizu na prisustvo Zapadnog Nila – pojašnjava Pešić.

Rezultati se, kako je rekao, dobijaju istog dana te ukoliko se otkriju zaraženi komarci na nekoj lokaciji istog dana šalju se ekipe koje rade zaprašivanje i suzbijanje komaraca.

Iskustva su pokazala da se prvi zaraženi komarci prethodnih godina pojavljuju krajem juna, a da je tokom avgusta i početkom septembra najviše zaraženih komaraca, ali i ljudi.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr MiIan Jovanović Batut" prošle godine (2017) na teritoriji Srbije registrovano je 49 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, sa dva smrtna slačaja. Virus groznice Zapadnog Nila prvi put u Srbiji registrovan je 2012. godine, dok je 2013. godine bilo najviše zaraženih i umrlih ljudi, ali je narednih godina broj obolelih i umrlih bio sve manji.

Prema podacima Batuta od 2012. do 2016. godine na teritoriji Srbije je registrovano 524 slučaja groznice Zapadnog Nila, a umrlo je 58 osoba.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter