7°C

Beograd

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Deca i mladi u Srbiji izloženi većem riziku siromaštva nego odraslo stanovništvo!

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, deca i mladi u Srbiji izloženi su većem riziku siromaštva nego odraslo stanovništvo, kaže ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović.

Ona je, na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za prava deteta, istakla da je stopa rizika siromaštva u 2017. godini za decu iznosila 30,5 odsto, a za mlade 29,7 odsto, što je premašilo stopu za opštu populaciju, koja je iznosila 25,7 odsto.

Napominje da su deca u Srbiji suočena sa sve manjim rizikom smrtnosti u najranijem periodu života i da je stopa smrtnosti dece do pet godina smanjena sa 18 smrtnih ishoda na 1.000 dece u 1990. godini na 5,8 na 1.000 dece u 2017. godini.

- Međutim, deca romske populacije imaju manje šanse da prežive u ranom uzrastu, na šta ukazuje stopa smrtnosti od 14,4 na 1.000 dece u 2014. godini. Zdravstveni problemi koji nalažu jači strateški odgovor obuhvataju trend pada vakcinacije dece i posledični rast prevalencije malih boginja - navela je ona.

Između seoskih i gradskih sredina, navodi, uočena je razlika u razvoju dece u ranom uzrastu, te je tako obuhvat dece, uzrasta tri do pet godina, sa predškolskim obrazovanjem u Srbiji iznosi 50 odsto, što znači da polovina dece propušta priliku da u potpunosti ostvari svoj razvojni potencijal.

- U protekloj deceniji, ostvarena su značajna poboljšanja u pripremi dece za školu kroz pripremni predškolski program - sa 87,2 odsto u 2009. godini povećan je na 98,2 odsto u 2017. godini - rekla je Ðukić Dejanović.

Dečaci i devojčice osnovnoškolskog uzrasta su u jednakoj meri uključeni u osnovno obrazovanje, dok među romskom decom 85 odsto završi osnovnu školu, a srednju školu tek svako peto romsko dete.

Kada je u pitanju dečiji rad, u 2014. godini je 9,5 odsto dece starosti pet do 17 godina bilo uključeno u neki od oblika dečijeg rada. Ova pojava je uglavnom prisutna u seoskim područjima gde deca pomažu roditeljima u poljoprivredi.

Ministarka je obavestila članove Odbora da je kao predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine predvodila delegaciju na četvorodnevnom ministarskom sastanku Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju koji je održan od 15. do 18. jula 2019. godine, u sedištu UN u Njujorku.

Ona je rekla da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja završilo radnu verziju nacrta izmena i dopuna Porodičnog zakona, koje treba da proizvedu bolju zaštitu prava deteta u Srbiji i usaglašavanje ovog zakona sa Konvencijom o pravima deteta.

- Neke od predstavljenih izmena odnose se na zabranu maloletničkog braka, zabranu fizičkog kažnjavanja dece, regulisanje usvojenja, starateljstva - zaključila je ona.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar