12°C

Beograd

Photo: youtube

Izvor: telegraf

SAMOHRANA MAJKA SA TROJE DECE ŽIVI U BEDI: Kupaju se u koritu

Jasmina Štetin iz Bočara kod Novog Bečeja samohrana je majka troje dece koja više od decenije živi u trošnoj kući, straćari, bez struje i osnovnih uslova za život. Njena tužna sudbina dodatno je otežana i činjenicom što je rođena sa oštećenim sluhom i govorom, zbog čega nije u mogućnosti da radi i zarađuje za svoju porodicu.

Ova samohrana majka ostala je bez supruga pre gotovo 6 godina. Ipak, kako za Telegraf.rs priča njena majka Biserka Stanaćev, ni tada, kada joj je muž bio živ, Jasminin život nije bio ni lakši, ni lepši.

- Muž joj je pio, zarađivao je, ali i trošio. Preminuo je, evo, 6. godina, popio bi, istukao... Izbaci je napolje sa decom, ona dođe kod mene, šta da vam kažem - priča Biserka.

Jasminina majka na pitanje šta je sve potrebno njenoj ćerki i unučićima, ne zna odakle da počne: hrana, odeća, novac... sve im je neophodno.

- Znate, sirotinji sve treba. Struje nema otkad joj se rodio najmlađi sin, a koji sada ide u 6. razred. Dug za struju je oko 200.000 dinara, to se samo gomilalo, a ona nema odakle da isplati toliki novac - objašnjava Biserka i dodaje:

- I dan-danas se kupaju u zarđalom koritu, u toj straćari nemaju ni kupatilo. Kuća je stara, trošna, čim je neka oluja, neko nevreme, obara se crep. Imaju šporet, ali su bez struje. Greju se... ne znam, kako kad, kad uspe da skupi malo drva. Leti mora da skuplja grane i loži šporet kako bi mogla da skuva ručak.

- Najmlađi sin ima 13 godina, stariji ide u 2. razred srednje škole, a ćerka završava 3. razred Ugostiteljske škole. Ona boravi u učeničkom domu, u suprotnom, ne bi ni mogla da ide u školu. Odakle da plate za put? - priča naša sagovornica.

Pomogla jedna osoba

Godinu dana od apela za pomoć, nije bilo nikakvog pomaka. Niko nije uplatio novac, niti pomogao, osim jedne osobe, Biljane Milutinović.

- Reportažu o ovoj porodici sam videla u jednoj emisiji. Baka kaže da sam se ja jedina odazvala apelu za pomoć nakon emisije. Juče me je pozvala da me pita da li bi neko poklonio dečaku patike jer nema u čemu da ide u školu. To me je slomilo. Niko ne zaslužuje da živi ovako, deca uče pod svećom - kaže Biljana za portal Telegraf.rs i nada se da će se još neko, osim nje, javiti da olakša težak život ove četvoročlane porodice. 

Baka Biserka nije u mogućnosti da pomogne svojoj ćerki jer i sama teško živi.

- Šta ću, imam penziju 15.000 dinara, ni ja ne mogu da im pomognem - priča Biserka drhtavim glasom objašnjavajući da je udaljena od ćerke oko 7 kilometara, te da joj je nezgodno da je stalno posećuje.

Jasminina porodica živi od socijalne pomoći i dečijeg dodatka, a deca rastu, idu u školu i njihove potrebe iz godine u godinu su veće.

- Bolesna sam, imam šećer i bole me noge. Ali eto, čim meni nešto zafali, eto ti nje da me obiđe. Kad mogu, odem do njih biciklom, kad je lepo vreme - navodi Jasminina majka.

Divna majka

Jasmina, kako navodi Biserka, ne čuje, ima oštećenje sluha, ali i govora.

- Govori ona, ali često se loše razume šta hoće da kaže. Tako je rođena, sa tim problemom. Zato i ne može da radi, nikada i nije. Dok je bila mlađa, išla je u specijalnu školu, zna da čita njeno ime i prezime i da se potpiše, to je sve - navodi Biserka i dodaje da je Jasmina divna majka.

- Vodi računa o njima, kao i o kući u kojoj nije nikad prljavo, samo je sve previše staro i trošno. I deca su čista, nikada ih nije zapostavljala - zaključuje sagovornica Telegrafa.

Ona apeluje na sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu njenoj ćerki i unucima. Odeću za decu i hranu možete da pošaljete na adresu selo Bočar, ulica Dobrovoljačka 21 ili se možete javiti na broj telefona Biserke Stanaćev 061/2807-210.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar