11°C

Beograd

Photo: youtube

Izvor: alo

DRŽAVA ZAVODI RED U KOCKARNICAMA: Novi zakon o igrama na sreću

Država je odlučila da ograniči rad kockarnica, kladionica i automat klubove zbog zabrinjavajućeg porasta patoloških zavisnika od kockanja!

Stručnjaci upozoravaju da se u Srbiji više od milion i po odraslih kocka, a nimalo bolja situacija nije ni među srednjoškolcima jer se svaki treći svakodnevno kladi.

Upravo je zbog toga Ministarstvo finansija predložilo izmene postojećeg Zakona o igrama na sreću, koji je ovih dana ušao u skupštinsku proceduru.

Opasno upozorenje

Učenike češće viđamo da sede u kladionici nego u školskoj klupi Milan Radovanović, defektolog

Opstaju samo najjači

Glavna novina u predlogu zakonu je da rastojanje između dva mesta za kockanje više neće smeti da bude manje od 100 metara, a udaljenost od škole mora biti najmanje 200 metara. Uz to, na samom ulazu u svaku kladionicu, kockarnicu i automat klub moraće da stoji ogromna tabla na kojoj će biti objašnjeno koliko je kocka ozbiljna bolest zavisnosti, kao i kontakt zdravstvene ustanove za lečenje kako bi mogli da se jave svi oni koji imaju problem. Prema dostupnim podacima, svega 40.000 patoloških kockara javilo se na lečenje.

Milionski depozit za velika kazina

Prema predlogu zakona vlasnicima kockarnica su određeni i rigorozni uslovi poslova, pa će tako svako ko hoće da se bavi ovim poslom morati da ima osnivački kapital od minimum 250.000 evra, namenski depozit u banci od najmanje 300.000 evra, ne manje od 50.000 evra "rizik depozita" u blagajni ili sefu, 500 evra deponovano u banci za svaki automat i još 100 evra u kasi svakoga dana po jednoj mašini, dok će za one lance slot klubova koji imaju više od 2.000 aparata depozit biti neverovatnih milion evra isto kao kod kazina koji imaju živu igru. Za kršenje Zakona predviđene su visoke novčane kazne koje se kreću od 100.000 do dva miliona dinara.

Pored prevencije bolesti zavisnosti i zaštite maloletnika, ovaj novi zakon će doprineti tome da opstane samo nekoliko najjačih lanaca, dok će svim ovim manjima koji imaju tek po nekoliko lokala biti nemoguće da opstanu.

Direktor Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) Rade Karan rekao je za Informer da se obavezno rastojanje od 100 metara odnosi samo na nove kladionice, kockarnice i automat klubove, dok ovi koji već postoje mogu neometano da rade sve dok im ne istekne desetogodišnja dozvola.

- Odredba o udaljenosti od 200 metara kolika je bila u nacrtu, a sada u predlogu od 100 metara, između lokala u kojima se priređuju igre na sreću veoma je nepovoljna i otežaće poslovanje. U tom slučaju razumemo nameru Vlade i Ministarstva finansija da na taj način povećaju stepen zaštite igrača, a posebno zaštitu maloletnika. Ovde je važno istaći da se odredba o minimalnoj razdaljini-udaljenosti ne odnosi na postojeće lokale, već na one koji budu otvarani nakon stupanja na snagu novog Zakona. Predlog Zakona je sada u skupštinskoj proceduri i ostaje nam da vidimo u kojoj verziji će biti usvojen, odnosno da li će kroz amandmane biti unapređen njegov sadržaj.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar