6°C

Beograd

Photo: Twitter/Printscreen

Izvor: Tanjug

KARIĆ: Memorijalnim centrom čuvamo sećanje na žrtve Starog sajmišta

Narodni poslanik Dragomir Karic kaže da je za Srbiju veoma važno da se cuva secanje na Staro sajmište i da se dostojanstveno obeleži mesto stradanja Srba Jevreja i Roma.

POLICAJKA KOJA JE POBILA CELU PORODICU NA KOSOVU IMALA PSIHIČKE PROBLEME: Dobila dijagnozu i oduzet joj je službeni pištolj (VIDEO)

Poslanici su danas u Skupštini Srbije podržali Predlog zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište", a Karic je naveo da su sve vidljiviji pokušaji revizije istorije, od prekrajanja istine o antifašistickoj borbi srpskog naroda do pokušaja velicanja nacizma i njegovih slugu.

Podsetio je da je u logoru na Starom sajmištu od maja 1942. do jula 1944. od 32.000 zatvorenika, uglavnom Srba, ubijeno ili umrlo najmanje 10.600.

NEVEROVATAN SKANDAL: Višestruki osvajač grend slem pehara se dopingovao?

- To su strašni podaci i od srca podržavam sve što te nevine žrtve odvlaci od zaborava- , kazao je Karic i naveo da je prilikom nedavne posete Moskvi bio u delegaciji koju je predvodila predsednica Skupštine Maja Gojkovic, te da su s ruskim kolegaa razgovarali o osnivanju isntituta za ocuvanje istorijskog pamcenja.

- Razgovarali smo s predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko i predsednikom Državne dume Vjaceslavom Volodinom i on je predložio osnivanje takvog instituta kako bismo se zajedno izborili protiv revizije uloge sovjetskih i srpskih vojnika u borbi i pobedi u Drugom svetskom ratu, što smo naravno odmah prihvatili -  kazao je Karic.

On je podsetio i na ogromne jevrejske žrtve u logoru na Starom sajmištu, te na cinjenicu da je je okupator 10. maja 1942. Beograd proglasio "prvim evropskim gradom koji je ocišcen od Jevreja". "Tog dana je u gasnom kamionu, na putu ka Jajincima ubijena poslednja grupa Jevreja. Za dva meseca je ugušeno oko 7.000 ljudi. To ne sme da se zaboravi nikada", porucio je Karic.

Memorijalni centar "Staro sajmište" bavice se prikupljanjem, sredivanjem, cuvanjem, izlaganjem, održavanjem i korišcenjem, istraživanjem i prezentovanjem muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta. Kroz obrazovno-vaspitne manifestacije negovace secanje i na žrtve logora Zemun i prolaznog logora "Topovske šupe" na beogradskoj Autokomandi.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar