13°C

Beograd

Photo: youtube

Izvor: Srbija danas

PREMINUO AKADEMIK VESELIN ĐURETIĆ! Odzvanjaju njegove čuvene reči: Ne živim ja od srpstva, nego za srpstvo

U Beogradu je u 87. godini umro Veselin Đuretić srpski istoričar i član Senata Republike Srpske

Đuretićeva supruga Milka rekla je da je njen muž umro u utorak, 18. februara, na beogradskoj klinici Bežanijska kosa, te da će u utorak, 25. februara, biti sahranjen na Novom bežanijskom groblju u 12.45 časova, uz opijelo koje će biti služeno u 11.45 časova.

Đuretić je bio i jedan od osnivača Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), te saradnik Balkanološkog instituta SANU, član Saveza komunista Jugoslavije i autor nekoliko radova o Narodnooslobodilačkoj borbi.

Bio je poznat po zalaganju za ujedinjenje svih Srba, i četnika i partizana.

MITROPOLIJA ODGOVORILA MUGOŠI: Širite dezinformacije i vodite hajku protiv SPC!

Udovica Milka Đuretić rekla je da je ostao nezavršen rukopis njenog supruga u kojem je pisao o srpskoj istoriji, te podsetila da je bio dobitnik niza priznanja – Ordena Svetog Save prvog reda, Ordena Njegoša prvog reda, Medalje milosrđa koja mu je uručena u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve.

Ona se setila da je Đuretić odlučio da celokupan prihod od prodaje svojih knjiga po Australiji, gde je držao i predavanja, nameni za ranjenike Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

- Kad su mu rekli da, ipak, nešto uzme, on je rekao: Slušajte, ne živim ja od srpstva, nego za srpstvo, ispričala je Milka, dodajući da tu čuvenu rečenicu stalno ponavljaju Srbi u Australiji.

NE DAJU IM PROĆI! Članovima grupe "Beogradski sindikat" zabranjen ulazak u Crnu Goru!

Ona je navela da se Veselin Đuretić zalagao da se ujedine svi Srbi, i četnici i partizani, u "Besmrtnom puku" i da nestanu nesloge podmetnute sa strane.

Milka je rekla da je pop Momčilo Đujić rekao da veruje da će Đuretić objediniti sve Srbe, što je i rekao njenom suprugu tokom davne posete Americi.

- Veselin je posle toga rekao da treba svi u "Besmrtnom puku" da nose slike svojih predaka koji su učestvovali u ratu, bez obzira da li u četnicima ili partizanima, ljotićevcima, nedićevcima. Bili smo rastrgnuti na deset strana, te da u tom `Besmrtnom puku` jednom nastane sloga - priča Milka, prenosi Glas Srpske.

Ona je navela i da je prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao Đuretiću da će predložiti da bude predsednik ANURS jer je osnovao tu instituciju, ali da do tog izbora nije došlo.

AMERIKANCI TVRDE: Napravili smo VAKCINU PROTIV SMRTONOSNOG VIRUSA!

Prema njenim rečima, kada je Veselin Đuretić gledao slike progona Srba iz Krajine tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" iz avgusta 1995. godine, nije mogao dva sata da ustane.

Milka kaže da su ona i suprug živeli skromno i ističe da je Veselin ostao dosedan sebi.

- Bio je ljudska gromada, nesavladiv i nepodmitljiv - rekla je Milka.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti