15°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: HappyBSC

VUČIĆ POSLE SASTANKA DRŽAVNOG VRHA O KORONAVIRUSU: Nema zaraženih, ne kupujte brašno i konzerve! (VIDEO, GALERIJA)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa. Vučić se nakon sastanka obratio novinarima:

 - Informacija broj 1 u Republici Srbiji - nema zaraženih koronavirusom! Šire se lažne vesti na društvenim mrežama da je umrlo dvoje ljudi. To nije istina, ne samo da nemamo preminulih, već nemamo zaraženih. Koronavirus u ovom trenutku u Srbiji ne postoji! - jasan je bio predsednik naglasivši da su donete mere prevencije.

"Predvideli smo sve, do najsitnijih detalja"

- Predvideli smo sve, do najsitnijih detalja. Povećaćemo broj sanitetskih timova i osoblja na svim graničnim prelazima i na sva tri aerodroma. Pripremili smo sve naše ustanove, sobe, uredili za potencijalne bolesnike, napravili sve što je potrebno da ih izlečimo, zamolili dve kompanije u Srbiji koje se bave proizvodnjom maski da ubrzaju proizvodnju - dodao je Vučić.   

Da peremo ruke češće i meni razlog više za čašicu alkohola! 

- Ljudi, da peremo ruke što češće i ja sam našao sebi dodatan razlog za čašicu pošto su Amerikanci objavili da gde se stavi alkohol tu korona ne raste... iako nije to taj alkohol, ali ja sam sebi našao razlog ali i da se našalim na svoj račun... - našalio se predsednik.

Apsolutna istina i informacije dvaput dnevno - u 8 i 18 sati!

- Izabrali smo pristup! Mi smo se opredelili za sledeći pristup, potpuna otvorenost, apsolutna istina pred građane i informisanost u svakom trenutku. Tako će Ministarstvo zdravlja od sutra dvaput dnevno - u 8 ujutru i 18 sati informisati građane na svom sajtu.

"Molim ljude da ne kupuju brašno i konzerve, bespotrebno je"

Molim ljude da ne kupuju brašno i konzerve pošto će im propasti, da ne troše pare... Bespotrebno je... Nikakve panike na tržištu ne sme da bude, zamolio je predsednik i dodao da imamo toga koliko god hoćete i poželite.

"Ja sam samo shvatio da je slabiji od gripa i da ruke samo češće treba da se peru"

- Od svega ja sam samo razumeo da ruke češće treba da se peru i da je slabiji od običnog gripa i da više ima smrtnih slučajeva od sezonskog gripa nego od ovoga... - dodao je Vučić i zamolio sve da spuste loptu, da na racionalan način sve to posmatramo i da ćemo proći i kroz ovo,  te da ne uništavamo rođenu zemlju.  

Sastanak je počeo u 12 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike a završen je nešto posle 13 časova.  

Sastanku u zgradi Predsedništva prisustvuju ministar zdravlja Zaltibor Lončar, direktorka Instituta za javno zdravlje Verica Jovanović, direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, iskusni infektolog Mijomir Plemiš, koji će predsedniku preneti sve informacije u vezi sa novim virusom, kao i presek trenutne situacije.

Takođe, sastanku prisustvuju i predsednik PKS Marko Čadež, ministri u vladi Nebojša Stefanović, Siniša Mali, Aleksandar Vulin, direktor policije Vladimir Rebić...

Ministar Lončar je ranije danas rekao da u Srbiji nema zaraženih korona virusom, iako se on pojavio u zemljama u okruženju, i da nema mesta panici.

On je zamolio građane da se oslanjaju na zvanične informacije i istakao da je Srbija spremna, da ima razrađen sistem reagovanja, što je potvrdila i SZO, opreme za zdravstvene radnike, uz poštovanje procedura Svetske zdravstvene organizacije.

- Po svemu što znamo o novom korona virusu on je slabiji od sezonskog gripa. Mi smo imali 24.000 zaraženih sezonskim gripom u jednoj nedelji, produžili smo zimski raspust i smanjili broj obolelih na 12.000 - naveo je ministar.

Takođe, rekao je i da je 98 odsto zaraženih koronom u Kini, dva odsto u Evropi, da su posebno osetljivi muškarci stariji od 80 godini, koji boluju od neke hronične bolesti, imaju udružena oboljenja. Kod 90 odsto zaraženih virusom, bolest prođe bez ikakvih posledica.

Ministarstvo zdravlja je aktiviralo telefonski broj na koji mogu da se jave svi koji su bili u zaraženom području, kod kojih se pojave simptomi bolesti, a u okviru sajta biće i poseban deo koji se bavi samo korona virusom.

- Ovo je stvar koja mora da se prepusti stručnim službama", naglasio je Lončar i dodao da je važno svaki pojedinac da uradi ono što je do njega - redovno pere ruke, prošeta...

Srbija je, čim se pojavio virus u Kini, uvela termovizijske kamere na aerodrome.

- Sada smo pojačali kontrolu i na drugim graničnim prelazima, ne samo aerodromima. Pojačali nadzor nad ljudima koji dolaze u Srbiju. Ljudi treba da slušaju savete lekara koji se ceo život bave tom problematikom - naveo je on.

Dodaje da se redovno prati situacija u regionu i svetu. Nabavljaju se dodatne količine i lekova i materijala.

- Leka nema za novi korona virus, ali leče se komplikacije. Najveća komlikacija je upala pluća. Nema mesta panici - rekao je Lončar.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti