11°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: TANJUG

PREGLEDI ŠIROM SRBIJE: U domovima zdravlja trijaža pacijenta sumnjivih na koronu

Trijažni centri su od juče krenuli sa radom po domovima zdravlja širom Srbije gde mogu da se pregledaju svi pacijenti koji sumnjaju da su oboleli od korona virusa, rekao je direktor DZ Palilula u Beogradu Aleksandar Stojanović.

Stojanović je objasnio Tanjugu da pacijent treba prvo telefonom da pozove dom zdravlja i ako se posumnja na simptome korona virusa da odmah dođe u trijažni centar.

PROČITAJTE JOŠ

BEBA ROĐENA U FRONTU DANAS IDE KUĆI: Majka iz Valjeva zaražena je koronom i biće u kućnoj izolaciji!

NESTALA DOKTORKA IZ VUHANA, KOJA UPOZORILA NA COVID-19: Dala intervju, pa joj se gubi svaki trag

PRIVOĐENJE ZBOG LAŽNIH VESTI Na Tviteru širio paniku o potpunoj zabrani kretanja!

PRESUDA DONETA!15 meseci zatvora zbog kršenja samoizolacije

MONSTRUM VEČNO U ZATVORU: Malčanski berberin za otmicu i mučenje maloletnice napisana optužnica!

- Pacijentu se tu vrše tri vrste pregleda, merenje temperature, labarotorija i snimak pluća, nakon čega će medicinsko osoblje da utvrdi da li je pacijent rizičan ili nije. Ta dijagnostika se veoma brzo ustanovi i nakon 15 minuta do pola sata, a ako pacijent ima problema sa plućima i ako labaratorijski nalazi pokažu sumnje na korona virus, on se upućuje na Infektivnu kliniku ili klinuku koja je zadužena za korona virus - objašnjava Stojanović.

Prema njegovim rečima, to je sada novi sistem rada, kako bi pacijenti koji pozovu došli odmah gde treba, odnosno u DZ, što je prema Stojanoviću, veoma dobro.

- To je prevencija i svi oni koji su rižični uradiće preglede na najbezbedniji način, a samim tim će biti potpuno sigurni da li su zaraženi ili nisu - istakao je Stojanović.

Trijažni centri će raditi od 7 ujutro do 22 sati, i, kako navodi Stojanović, sve je pokriveno, a zdravstveni radnici su zaštićeni opremom, tako da oni koji dolaze ne treba da se plaše da će njima neko preneti virus. Ina;e, sve specijalnosti i službe rade normalno, ginekologija, labaratorija, oftalmologija...

- Jedino imamo upustva da se unapredi rad zaposlenih u kućnom lečenju, zato što mnogo starijih pacijenta nije u mogućnosti da dođe u dom zdravlja. Ima dosta onih koji zbog godina imaju zabranu kretanja, a naša služba ima obavezu da sve te ljude obiđe kako bi im dali terapiju i pomoć koja im je neophodna - objasnio je direktor DZ Palilula.

NAJNOVIJE VESTI O KORONI

PRVA SMRT U VLADI SRBIJE ZBOG KORANA VIRUSA! Preminuo jedan od osnivača SNS

POČEO TEST SAMOPROCENE NA COVID-19 Brnabić: Cilj je da smanjimo gužve i ubrzamo lečenja!

ON JE NAJMLAĐI PACIJENT NA SAJMU: Ima 10 godina i nije hteo da se odvaja od majke!

OVAKO JE ĆUPRIJA POSTALA ŽARIŠTE KORONE Dva nulta pacijenta, a šta je sa obolelim lekarima, zaštitom i vodom

On dodaje da elektronski recepti važe devet meseci i poručuje pacijentima da ne moraju da dolaze više po recepte. Što se tiče doznaka i bolovanja, kako navodi, čekaju ih u službi doma zdravlja koja je zadužena za to.

Na pitanje da li će se testovi na korona virus obavljati u domovima zdravlja direktor kaže da za sada ne zna i da svi zaposleni u domovima zdravlja na teritoriji Srbije rade prema uputstvima Ministarstva zdravlja, a da ovi će ovi trijažni centri najbolje pokazati ko je rizičan, a ko nije.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar