13°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: HappyBSC

VUČIĆ NA KONFERENCIJI "SVET POSLE KORONE": Za šest meseci pandemije promenilo se više nego u poslednjih 20 godina (VIDEO)

U Beogradu je počela međunarodna konferencija "Svet posle korona virusa", u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog", a uvodnim govorom otvorio ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pomenuo je velikog Miloša Crnjanskog koji je bio svedok španske groznice, pandemije koja je pre nekoliko godina pogodila čitav svet. Osvrnuo se na prethodnih 6 meseci koji su doneli drastične i dramatične promene u celom svetu. Kako u geopolitičkom, tako i na opštem nivou i rekao sledeće:

OVO MORATE ZNATI

MOŽETE DA OSTANETE BEZ 100 EVRA: Evo koja je caka da ostati bez novčane pomoći države

VEST KOJA ĆE OBRADOVATI MATURANTE: Matursko veče uz određena pravila

BRUCOŠI OVO MORATE ZNATI: Samo za polaganje prijemnog do 9.000, najskuplja školarina 243.500 dinara

DVA KLIKA DO PRIJAVE: Preko e-uprave za jedan dan prvake za dolazak u škole prijavilo 15.000 RODITELJA

PRIPREMNO ROČIŠTE PRED VIŠIM SUDOM U NIŠU: Malčanski berberin danas iza zatvorenih vrata o krivici

- Za sve nedostatke, pronalaze se izgovori. Mislim da se sve promenilo više u 6 meseci, nego u prethodnih 20-30 godina. Ti meseci doneli su drastične promene u geopolitici i ekonomiji celom svetu. Kriza je uticala na ekonomije najvećih zemalja i uvidećete veliku snagu, gde iz pandemije izlaze dve sile: Nemačka, sa apsolutnom dominacijom u Evropi, i Kina koja je uspela prva da izađe iz pandemije i nastavila sa globalizacijom i preuzimenjam pozicije kljušnog igrača u sveri globalizacije.

- Kada sagledamo četiri velike sile i kada napravimo razliku ko je kako i kada uspeo, i ko je najlakše prošao kroz krizu i pokazao solidarnost drugim zemljama, u svetskim okvirima se događa nešto što je veoma važno, kada je u Davosu primećena ogromna promena, pa do dan danas - rekao je predsednik.

- Šta je bilo loše u toj ideji da nam ekonomija dobro funkcioniše, da idemo samo sa ličnim kartama i da nam granice budu otvorene - rekao je Vučić i dodao:

- Zato što nije bilo tutora, nego smo sudbinu uzeli u svoje ruke, imali su samo jedan cilj - zaustaviti to po svaku cenu. Nema ko sve nije dao sebi za pravo da nam drže lekciju o Kosovu.

- Moja krivica je što nisam umeo, smeo, da sakrijem prezir prema svima koji su se tako odnosili prema Srbiji. Mislili su da smo otirač o koji otiru svoje prljave noge i da budemo zahvalni na takvom tretmanu.

- Moja poruka je jasna, ostajemo na evropskom putu ali ne idemo protiv saveznika, ali držaćemo se svoje slobode. Odgovaraću svima koji mi sole pamet o saradnji sa Kinom, jer imamo hiljadu puta manju razmenu od istih tih koji sa njima već sarađuju. Na dvostruke standarde i licemerje smo već naučili. Mi najviše zavisimo od evropske ekonomije i što pre se oni oporave, to će biti lakše i za nas, rekao je predsednik.

Ono što nam je najvažnije je ekonomski oporavak, važan je američke i ubrzani rast kineske i ruske privrede i sve što oni brže budu rasli, to ćemo i mi sa njima! Srbija će ove godine biti jedna od konkurenata na listi svetskog ekonomskog rasta, rezultati su bolji nego što se očekivalo, čak i u aprilu, kada ništa nije radilo i zato je jako važno da, pre svega, ne kažem uvek šta mislim i da gledamo šta se oko nas zbiva jer se stvari dramatično brzo menjaju - naglasio je Vučić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (1)

Dejan

New World Order i on mora da "kupuje mir" u demokratiji da nas ne bi jos vise pregazili..


Ostavite komentar

Povezane vesti